ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ МАРКОВ НАЈАВИО ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ФАБРИКЕ ВОДЕ

  • КИКИНДА ЋЕ ИМАТИ ЧИСТУ ПИЈАЋУ ВОДУ
  • Новим присутупом, планира се да се из постројења у Кикинди, квалитетна пијаћа вода буде равномерно дистрибуирана у граду и свим селима. Фабрика у функцији до краја 2019. године – најавио кикиндски градоначелник

Проблем здраве пијаће воде највећи је комунални проблем града у последњих неколико деценија. Решавањем овог питања, многи су покушали да се баве, а као тема: исправна вода грађанима Кикинде, једна је од најчешће експлоатисаних у политичким порукама у деценијама за нама.

На конференцији за медије, одржаној у уторак, градоначелник Кикинде Павле Марков и директор Јавног предузећа „Кикинд” Данило Фурунџић са сарадницима представили су стратегију која ће се у правцу изградње фабрике воде и снабдевања града и села хемијски и биолошки исправном водом, спроводити у наредном периоду. С тим у вези, пре два дана у Градској кући потписан је Уговор о регулисању међусобних права и обавеза између Града и ЈП „Кикинда”, које ће бити носилац великог пројекта. Овим чином отворена је друга фаза пројекта, којом су дефинисани и рокови за изградњу фабрике воде.

Градоначелник Павле Марков рекао је да се локална самоуправа дуже време озбиљно бави овим проблемом и објавио да ће Кикинда, заједно са околним селима, имати чисту пијаћу воду и да ће целокупан пројекат испоруке исправне пијаће воде бити остварен за неколико година.

Дошли смо до закључка да je све што је урађено у периоду пре потписивања уговора са KFW банком, било погрешно, или се водило у погрешном смеру. Урађено је веома мало и све се сводило само на жељу да се уђе у овај пројекат – навео је Марков и додао да је затечени пројекат изградње фабрике воде урађен са пуно мањкавости, без реалних основа за извођење финанијске конструкције, студије изводљивости…

Градоначелник је нагласио да су се ангажовањем стручњака са великим искуством и захваљујући сарадњом са „Београдским водоводом”, стекли услови за предузимање конкретних потеза на решавању проблема кикиндске пијаће воде и навео да по први пут могу да се утврде и рокови за остваривање пројеката.

Маја 2017. започеће градња фабрике воде. До тада је потребно да се обави низ других радњи који ће бити предуслов за испоруку воде из постројења до грађана, а према нашем, веома амбициозном плану, до краја 2019. године добићемо фабрику воде – најавио је Марков.

Посебан проблем лошег стања постојеће водоводне мреже, такође ће бити решаван у оквиру нове, свеобухватне стратегије иза које је стала локална самоуправа и највеће комунално предузеће. Градоначелник је похвалио ентузијазам тима који се посветио овом послу и подвукао да је за релативно кратко време учињено више на овом плану него за тридесет година уназад. Марков је обраћање закључио речима да је локална самоуправа могла овом послу да приђе на маркетиншки начин, што би било дало ограничен резултат:

Таквим начином решавања ушли бисмо у још већи проблем, који би грађани Кикинде итекако осетили. Желимо све да урадимо у најкраћем временском року, али сигурни да је то најбоље могуће решење у оваквом проблему и са водом какву имамо – подвукао је Павле Марков.

Директор ЈП „Кикинда” Данило Фурунџић напоменуо је да је утврђена технологија којом ће кикиндска вода бити прочишћавана и нагласио да постројење неће представљати привремено решење.

Чак и ако дође до технолошких промена, постројење ће остати ту где јесте. Срце целе инвестиције је фабрика воде и оно што смо кроз анализе утврдили је да наш систем није одговарајући. Последњих шест месеци бавимо се питањем које још инвестиције и активности морамо да урадимо, како би систем функционисао како треба – рекао је Фурунџић и навео да ће поред улагања у реконструкцију водоводне мреже која ће бити усклађена са изградњом фабрике воде, бити неопходно успоставити нов хидролошки модел, санирати постојеће и изградити нове бунаре, извршити измену водомера код свих потрошача.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *