ГРАДОНАЧЕЛНИК НИКОЛА ЛУКАЧ О УЧИНКУ ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ У ПРОТЕКЛИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ

 

  • СВЕ ЗА КИКИНДУ И СУГРАЂАНЕ
  • Овогодишњи пројектовани буџет од 2,694 милиона динара, иако из објективних разлога осетно мањи него ранијих година, покриће све рационализоване расходовне обавезе, а фокусираћемо се и на остале приходовне изворе – на покрајинском и републичком нивоу, као и на међународне фондове

 

Градоначелник Никола Лукач за неколико дана заокружиће шестомесечни период „командовања“ Кикиндом. Каже да је био свестан сложености обавеза и терета одговорности када је, као кадар СНС, преузимао најодговорнијуи функцију у граду. Сувише је, вели, рано давати свеобухватније оцене у вези са деловањем локалне власти и сопственог учинка од када је на њеном челу. Све у свему, ако се већ изводи некакав закључак, поручује Лукач, можемо да будемо задовољни како, у најновијим, не баш повољним, околностима функциониште наша самоуправа.

Први човек Кикинде напомиње да су, у новонасталој ситуацији, док епидемија опасне болести још траје, животи и здравље суграђана најважнији. Али и да се, колико је год могуће, ради, да се привређује, ствара доходак.

У том смислу наше кључне одлуке су усмерене према тим примарним циљевима – вели Лукач. –Нисмо се обрукали у борби против короне, напротив. Наше медицинско особље, али и сви запослени у здрaвственом сектору, од директора до спремачице наши су јунаци, који заслужују дубоко поштовање. Вакцинисање се спроводи без проблема. С друге стране, добро је што већина фирми, у границама могућности, послује. То је, зна се, послодавцима од користи, али и запосленима, јер од нечега мора да се живи. Добро је и за град што привредни живот није замро. Обилазим са сарадницима фабрике, разговарам са власницима и радницима. Свугде превладава уверење да је најгоре иза и да нас у сваком погледу чекају све бољи дани. Тај оптимизам охрабрује, подстичући и нас који водимо град да додатно истрајемо у настојању да све што као задатак од општег интереса зацртамо, што успешније релизујемо. Служимо Кикинди и нашим суграђанима.

Пандемија је условила прошлогодишљу, затим и овогодишњу, буџетску рестрикцију. У градску касу, констатује градоначелник, осетно мање новца се слива. То, међутим, није разлог за неспокој, за резигнацију:

Суочени смо с том чињеницом. Нема нам друге, него да се прилагодимо неумитној реалности и засучемо рукаве. Тако смо лане, јер није било друге, прекрајали буџет. Са умањеним приходима одредили смо, у адекватној мери, приоритете финансирања .Импресионирало ме је разумевање свих директних и индиректних буџетских корисника за такву неминовну меру. Сели смо, разговарали, појаснили недоумице, отклонили дилеме и на крају се, без изузетка, сложили да тако морамо поступити. Неке расходовне ставке смо укинули, неке умањили, одређене инвестиције одложили. И нисмо погрешили.

Због пандемије вируса корона и свега што је због ње произашло прошлогодишњи буџетски приход је за 700 милиона био мањи него што је пројектовано. На основу тог параметра „скројен“  је овогодишљи градски финансијски план. Лукач објашњава како је избалансиран тај минус:

Изгурали смо прошлу годину на ваљан начин, јер се понашамо као прави, максимално штедљиви, домаћини, који улажу средства по листи приоритета – тамо где је динар најнеопходнији. А такву праксу, наравно, настављамо. Није, иначе, лако у ванредном стању измиривати обавезе. Овогодишњи буџетски приход пројектовали смо на 2,694 милиона динара. С тим новцем „покрићемо“ све делатности служби и одабране активности. Град функционише без проблема. Потрудићемо се да тај мањи приход, заснован на реалним основама, надоместимо фокусирањем на друге приходовне изворе – на покрајинском и републичком нивоу, као и на међународне фондове. С тим у вези, итекако рачунамо на додатни ангажман наших суграђанима који су у Београду и Новом Саду на важним функцијама. Ту пре свега мислим на Миленка Јованова и Владимира Галића, који су се, у том погледу, протеклих година толико пута у најлепшем светлу исказали, мада, о томе овдашња јавност не зна баш пуно. Рачунамо, наравно, и на наше посланике, али и на све оне којима је, из завичајних или неких других разлога, Кикинда при срцу.

Шта нас, од крупнијих инвестицоних подухвата, очекује у наредном периоду?

Пуно тога ваљаног – са задовоством кoнстатује наш саговорник.  Добијамо коначно модерну, максимално функционалну, градску пијацу, чија се градња окончава овог пролећа. Ускоро ће уследити консултације и коначно дефинисање свих ставки уговора о иградњи фабрике пијаће воде, пре него што овај документ буде потписан. Тачно 828 дана је рок за реализацију овог за Кикинђане инветиционог подухвата, од историјског значаја. Тако ћемо, напокон, отклонити кључни комунални проблем, чије се решење деценијама чека. Паралелно са изградњом фабрике воде, реконструисаће се водоводна мрежа у појединим деловима града и обновити кишна канализације тамо где је то неопходно. Размишљамо, у оквиру реализације овог целокупног комуналног пројекта, и о пречистачима пијаће воде у селима и пречистачима отпадних вода…

Никола Лукач наглашава да ће, када је буџетска расподела у питању, адекватна пажња бити посвећена не само граду, већ и сеоским срединама. Апoстрофира неопходност подизања на виши ниво свих кикиндских стваралачких потенцијала у области образовања, културе, спорта, туризма… А потенцијала има, уверен је, и то пуно. У том смислу, вели, већ се предузимају конкретни кораци.

 

ИЗГУРАЛИ СМО ПРОШЛУ ГОДИНУ НА ВАЉАН НАЧИН, ЈЕР СЕ ПОНАШАМО КАО ПРАВИ, МАКСИМАЛНО ШТЕДЉИВИ, ДОМАЋИНИ КОЈИ УСМЕРАВАЈУ БУЏЕТСКА СРЕДСТВА ТАМО ГДЕ ЈЕ ТО НАЈНЕОПХОДНИЈЕ

 

НОВА РАДНА МЕСТА

Чинимо све што је у нашој моћи да Кикинда у што већој мери буде угодно место за живот и рад – наглашава Никола Лукач. – Силно ме је обрадовало сазнање да већина фабрика које сам у последње време посетио планира озбиљно проширење производних капацитета, а тиме наравно и осетно повећање. Нестрпљиво се чека прође пандемија. Ко због тога не би био радостан?!

 

ПУТ ДО СОМБОРА

У септембру ове године почиње изградња модерног пута од Бачког Брега, преко Сомбора, Куле, Врбаса,Србобрана, Бечеја, Новог Бечеја, Новог Милошева, Кикинде до Накова, у дужини од 125 километара . Капитална инвестиција, која треба да се приведе крају до половине 2023. године, коштаће државу од 800 до 900 милиона евра.

Ова саобраћајница за Кикинду је од огромног је значаја – наглашава Лукач. –За овај део Баната нови „брзи“ пут осетно ће повећати инвестициони потенцијал и  напокон прекинути његову вишедеценијску равојну и сваку другу запостављеност. Такав пут је важан за бизнис, али и да се брже стиже до већих градова, поготово кад су потребе младих у питању…