ГРАД КИКИНДА НАЈМЛАЂИМ УЧЕНИЦИМА ОБЕЗБЕДИЋЕ КЊИГЕ И ДЕО ШКОЛСКОГ ПРИБОРА

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ПРВАКЕ

 

  • Из градске касе ће за ову намену бити издвојено око пет милиона динара, а по сваком прваку биће намењено између 10.000 и 12.000 динара. Циљ је помоћ родитељима и растерећење кућног буџета, рекао градоначелник Никола Лукач

 

За све будуће ђаке прваке Град Кикинда обезбедиће књиге, али и део прибора неопходног за полазак у школу. Одлука је донета на заједничком састaнку градоначелника Николе Лукача, његове помоћнице Дијане Јакшић Киурски и Валентине Мицковски, чланице Градског већа, са директорима свих 15 основних школа са територије града. Како је истакао градоначелник Лукач, у буџету ће за ову намену бити издвојено око пет милиона динара, а по сваком прваку биће намењено између 10.000 и 12.000 динара.

-Наш циљ је да помогнемо родитељима чија деца полазе у школу, али и да растеретимо кућни буџет. Родитељи ће имати бригу мање и сматрам да је ово значајна помоћ. Ово је први пут да смо донели овакву одлуку и прави је начин да нашим првацима пожелимо срећан полазак у школу, а настојаћемо да она постане традиција. Покушаћемо да обезбедимо уџбенике и за ученике осталих разреда. И даље ћемо радити на томе да услови у школама буду што бољи – рекао је Лукач.

Сви директори поздравили су ову одлуку и настојање управе града да обезбеди бесплатне уџбенике. Тихомир Фаркаш, председник Актива директора, истакао је да ће ова помоћ наићи и на захвалност родитеља.

У школској 2022/2023. години у први пут у школске клупе сешће 450 правака и сви они добиће комплет уџбеника од локалне самоуправе. Поред ученицима и родитељима, ово је велика помоћ и школама – додао је Фаркаш.

Комплет уџбеника за први разред основне школе кошта од 7.000 до 8.000 динара у зависности од издавача. Осим књига, у плану је и набавка прибора за ликовно и опреме физичко васпитање.