ГРАД И ПОКРАЈИНА ПОМОГЛИ ПЧЕЛАРИМА

  • ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ЗА НАБАВКУ НОВИХ РОЈЕВА
  • Уручено 29 уговора за доделу бесповратних средстава кикиндским пчеларима, који су претрпели штету након масовног тровања пчела. Инвестиција вредна 7,6 милиона динара

Кикиндски пчелар Златко Попетру изгубио је 142 пчелиње заједнице током великог помора пчела који се десио у кикиндском атару пре око месец дана. С обзиром на то да је претрпео стопроцентну штету, било је упитно да ли ће наставити да се бави овим послом, али захваљујући средствима добијеним на конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство успеће да обнови своје ројеве.

Имали смо пчеле на две локације и све смо изгубили. Покрајина нам је изашла у сусрет и ова помоћ нам значи много, јер да наш проблем није препознат, мислим да бих ја, као и већина колега, одсутао од пчеларства – рекао је Попетру, један од пчелара из Кикинде ком су одобрена средства на конкурсу за доделу бесповратних средстава за инвестиције у пчеларству.

Наиме, ПС за пољопривреду расписао је ове године и други конкурс за доделу средстава за инвестиције у пчеларству, након што је пре око месец дана у кикиндском атару страдало 1700 пчелињих друштава. Управо у воћњаку Попетруа на Башаидском друму, где држи кошнице, уручено је 29 уговора корисницима средстава, од којих је 28 њих из града Кикинде. Укупна вредност инвестиције је 7,6 милиона динара, а учешће Покрајинског секретаријата износи 80 одсто. Како је прецизирао покрајински секретар др Вук Радојевић, све инвестиције намењене су за набавку нових пчелињих друштава, укупно 1770.

Драго ми је што имамо аграрну политику која је флексибилна, коју смо конципирали тако да, у односу на све зацртане програме почетком буџетске године, можемо интервентно да делујемо и изнађемо моделе за деловање у односу на проблеме који се јаве на терену. То је основни циљ наше аграрне политике на покрајинском нивоу – рекао је Радојевић, истичући значај сарадње Покрајинске владе, локалне самоуправе и пчеларских организација, али и посебно залагање покрајинског посланика Миленка Јованова у решавању насталог проблема.

Градоначелник Кикинде Павле Марков подсетио је да су се пчелари одмах након инцидента који се десио обратили локалној самоуправи за помоћ.

Град Кикинда је у претходних неколико година доказао да има више него добру сарадњу са највећим бројем пољопривредних произвођача, тако и са пчеларима. Средства која смо последњих година уложили у пчеларство превазилазе улагања током протеклих двадест година. Захваљујем Покрајинском секретаријату за пољопривреду, који је одреаговао брзо, уважавајући величину катастрофе и потребна финансијска средства – рекао је Марков.

Приликом доделе уговора, председник Савеза пчеларских организација Војводине Радомир Влачо истакао је да се овако брзо реаговање након инцидента и пружање помоћи пчеларима по први пут дешава у Србији. Према његовим речима, додељена средства представљају интервентну помоћ, а резултати анализа угинулих пчела показаће да ли постоји могућност надокнаде штете и на други начин.

 

ПРОБЛЕМ КОЈИ ТРАЈЕ

Помор пчела у кикиндском атару присутан је годинама у назад. Пчелари још увек памте 2015. годину, када је страдало 3.509 кошница због третирања семена сунцокрета неадекватним хемијским препаратима. Материјална штета тада је процењена на 700.000 евра.