ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА И ДАЉЕ НЕСИГУРНА

  • У КИКИНДИ 106 ПОЗИТИВНИХ НА ВИРУС КОРОНА
  • Према последњим подацима на кућном лечењу налази се 77 особа, док је хоспитализовано 29 суграђана оболелих од вируса ковид-19

Према подацима кикиндског Завода за јавно здравље, до закључења овог броја (среда), на територији града Кикинде регистровано је 106 активних случајева оболелих од вируса корона. У Општој болници Кикинда, према подацима Завода, хоспитализовано је 26 пацијената, док се у Клиничком центру Војводине лечи њих троје. На кућном лечењу налази се 77 особа. Вирус ковид-19 регистрован је код 13 деце на територији града Кикинде, од којих је двоје излечено, а сви остали налазе се на кућном лечењу. Од последица вируса корона, током јуна и јула преминуле су три особе са територије града Кикинде. Према оцени начелнице Центра за контролу и превенцију болести ЗЗЈЗ др Татјане Караћ, епидемиолошка ситуација на територији града Кикинде и даље је несигурна.

Важно је да се грађани и даље придржавају прописаних мера превенције, јер уз поштовање истих надамо се стабилизацији ситуације у току наредне недеље. Потребно је суздржати се од окупљања, обавезно носити маску у затвореном простору, редовно прати руке, док су правилна исхрана и одмор важни због имунитета. Важно је истаћи то да већина наших суграђана са потврђеним брисом на SARS-CoV-2 има лакшу и средње тешку клиничку слику. Од 106 тренутно активних случајева, једна особа захтева механичку вентилацију – рекла је др Татјана Караћ.

Како је рекао директор Опште болнице Кикинда за телевизију „Кикинда“ др Мирко Стојисављевић, сви хоспитализовани у овој здравственој установи имају упалу плућа, а у лечењу се примењује стандардна терапија, на основу прописаног протокола.

По побољшању клиничке слике, пацијенте даље упућујемо на лечење у кућним условима, у изолацију са наставком терапије и даљом контролом код изабраног лекара. По завршетку терапије даље иде тест на ковид, што је касније у надлежности Дома здравља – објашњава Стојисављевић.

Када је у питању старосна структура, у кикиндској болници највећи број хоспитализованих особа су средње животне доби. Претежно су то пацијенти од 40 до преко 80 година старости.