ЕКИПА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ НАЈБОЉА НА САЈМУ ИНОВАЦИЈА

  • МЕДАЉА ЗА БИЦИКЛ-ЛОКАТОР
  • Ученици кикиндске Техничке школе награђени на такмичењу „Од изума до иновације“. Патентирани „џи-пи-ес“ локатор желе да усаврше и направе паметан бицикл

 

Екипа Техничке школе Кикинда „Тепи индустрија“ понела је титулу најбољег тима у оквиру такмичења „Од изума до иновације“. Тим састављен од ученика трећег разреда, смера електротехничар рачунара, уз менторство професора Милана Живића и Драгана Оџића направио је „џи-пи-ес“ локатор за бицикле. Жеља младих иноватора Ненада Тепавца, Игора Кајле и Милоша Рајтарова је да спрече крађу бицикала.

Уређај се угради у шасију бицикла, неприметан је од стране крадљиваца и открива прецизну локацију на гугл мапама где се налази украдени бицикл – објаснио је Тепавац.

Добијено признање, сагласна су сва тројица, представља потврду да су на добром путу, а даје мотивацију и подршку за будуће пројекте.

На идеју о патентирању овог уређаја дошли су након што је Милошу бицикл украден, а како су рекли, неће се ту зауставити.

Мени ова награда пуно значи, јер смо успели да изгурамо целу причу, уређај ћемо усавршити и од њега желимо да направимо у будућности смарт бицикл са пуно више функција – рекао је он.

С обзиром на то да су у свакодневном животу људи присутни разни паметни уређаји, професор Драган Оџић истако је да не би било изненађујуће када би управо ова екипа на неким наредним такмичењима освојила награду и за паметни бицикл. Када је у питању недавно одржано такмичење, Оџић је нагласио да није само идеја за патент била кључна.

Важан је био и начин на који ће презентовати тај уређај. Идеја такмичења је да покажу, поред тога што могу да направе уређај, да ли су у стању и да га продају. Они су показали успех и у том правцу, направили су уређај, али и су га и на најбољи начин презентовали – објаснио је он.

Такмичење „Од изума до иновације“ одржано је заједно са Такмичењем за најбољу технолошку иновацију за средњошколце и студенте, које већ 14 година организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја. У финалу се пласирало шест средњошколских и два студентска тима.