ДВЕ АКЦИЈЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НАМЕЊЕНЕ НАЈМЛАЂИМ УЧЕСНИЦИМА У САОБРАЋАЈУ

  • БЕЗБЕДНИЈЕ ДО ШКОЛА И ВРТИЋА
  • Поред сада већ традиционалне поделе часописа „Пажљивко“ ђацима првацима, ове године за кикиндске предшколце набављено 440 помоћних седишта

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Кикинде обезбедио је средства за куповину помоћних ауто-седишта за децу који су сада предшколци, а наредне јесени поћи ће у први разред. Такозвана бустер седишта градоначелник Никола Лукач, који је и председник Савета за безбедност саобраћаја, и члан Градског већа Мирослав Дучић уручили су Кристини Дрљић, директорици Предшколске установе „Драгољуб Удицки”, која је захвалила на донацији и додала да је ово још један од доказа успешне сарадње градске власти и ове установе.

Помоћна ауто-седишта биће додељена свим предшколцима који похађају припремно-предшколски програм у свих 18 вртића и који ће наредног септембра кренути у школу. Основни задатак свих нас је да наша деца буду безбедна, безбрижна и срећна. Управо ће поклон који добијају од локалне самоуправе помоћи да се безбедно возе у аутомобилима – рекла је Кристина Дрљић.

Градоначелник Никола Лукач рекао је да је ово прва оваква акција, а средства за куповину помоћних седишта за аутомобиле биће издвајана и наредне године.

-Законом о безбедности саобраћаја предвиђено је да је превоз деце у аутомобилима могућ само уколико постоје помоћна седишта. Ово је једини начин да деца буду безбедна током вожње. Чланови Савета за безбедност дошли су на идеју да се издвоје средства како би се купила помоћна седишта за све предшколце са територије града тако да је издвојено милион динара за 440 помоћних седишта за аутомобил. Безбедност деце нам је на првом месту, а ово је свакако и помоћ њиховим родитељима – напоменуо је Никола Лукач.

Овом приликом директорица је истакла да су заједничком сарадњом градске и предшколске управе обезбеђена знатна средства за улагање у вртиће.

Завршен је тендер за пројекат са којим смо конкурисали код Министарства правде за средства од опортунитета. Одобрено нам је 3,3 милиона динара за справе у двориштима вртића од природног материјала. У оквиру програма НИС-а „Заједници заједно” добили смо 4,4 милиона динара за замену котла у вртићу „Колибри”, два милиона динара стиже и преко Канцеларије за избеглице за вртић у Руском Селу како би од наредне школске године овде била отворена и група целодневног боравка. Од Владе Војводине обезбеђено је 300.000 динара за дидактичка средства и материјале, док нам је од Министарства просвете додељено 370.000 динара за куповину малих робота који су важни у новим основама програма који се примењује у нашој установи – објаснила је Кристина Дрљић.

Предшколска установа од ове школске године ради по новим основама програма, те је неопходно ускладити све објекте.

У овој години мало више смо обратили пажњу на потребе Предшколске установе. У овој школској години уписано је 180 деце више у односу на прошлу годину јер је више родитеља испунило услов за упис да оба родитеља раде. Започели смо реконструкцију неколико објеката у чему су поред локалне самоуправе помогли Покрајина и Република. И у наредном периоду наставиће се добра сарадња и сигуран сам да ћемо успети да проширимо капацитете вртића – закључио је Лукач.

За годину дана обезбеђено је 12 милиона динара додатних средстава за боље функционисање и боље услове рада кикиндске предшколске установе.

 

„ПАЖЉИВКО“ ПРВАЦИМА

 

Прваци свих основних школа на територији града Кикинда од локалне самоуправе добили су књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“. Едукативни садржаји у уџбенику и бојанци важни су како би се прваци и на овај начин упознали са саобраћајним прописима. Првацима у ОШ „Фејеш Клара“ књигу су уручили градоначелник Никола Лукач и члан Градског већа Мирослав Дучић и заменик председника Савета за безбедност.

Ово је традиционална акција Савета за безбедност града Кикинде и наш циљ је да кроз занимљив и деци примерен начин скренемо пажњу о томе да буду опрезни у саобраћају и придржавају се правила. Обезбедили смо 445 књига за све прваке – напоменуо је Дучић.

Хермина Чемере, директорица ОШ „Фејеш Клара“, захвалила је на поклону.

Поред васпитања и образовања, веома је важна безбедност свих ученика. Књига „Пажљивкова правила у саобраћају“ важна је да се деца што боље упознају и науче саобраћајна правила како би били равноправни учесници у саобраћају – казала је Хермина Чемере.

До краја године Савет за безбедност саобраћаја уручиће донацију Саобраћајној полицији, ватрогасцима -спасиоцима и добровољним ватрогасним друштвима.