УНАПРЕЂУЈЕ СЕ РАД СЛУЖБЕ ЗООХИГИЈЕНЕ ЈП „КИКИНДА” ЉУБИМЦИ СПРЕМНИ ЗА УДОМЉАВАЊЕ

  • Дневно се у Прихватилишту збрине до 80 напуштених животиња. Кикинђани се најчешће јављају како би удомили мале псе

 

Са јавних површина у кикиндској општини на месечном нивоу збрине се између 35 и 40 напуштених паса. Капацитет Прихватилишта за псе и мачке луталице је од 60 до 100, а дневно се збрињава до 80 напуштених животиња. Према речима запослених у служби Зоохигијене ЈП „Кикинда”, највећа заинтересованост грађана је за удомљавање малих паса.

Похвално је што грађани често посећују азил Зоохигијене с намером да удоме напуштене псе. То показује колико Кикинђани воде бригу о животињама, јер у Прихватилишту нема великог броја паса са педигреом – истакла је Мирослава Обадић, ПР ЈП „Кикинда”. О томе колико међу Кикинђанима има искрених љубитеља животиња, говори и податак да појединци Прихватилиште посећују како би донели храну за псе или мачке. Осим у кикиндској општини, пси и мачке прикупљају се и са подручја Сенте, Аде, Новог Кнежевца, Новог Бечеја и Нове Црње, док се животињски лешеви, поред кикиндске, уклањају са терена општина Сента, Ада, Чока и Нови Кнежевац.

Осим удомљавања паса и ветеринарских услуга, Зоохигијена се бави и прикупљањем лешева и анималног отпада са јавних површина и из пољопривредних газдинстава. У протеклом периоду, овај посао, преузео је примат, а приметно је и његово повећање. Стога су и сви наши радни капацитети усмерени ка овим пословима – напомиње наша саговорница.

Хладњача за анимални отпад, која постоји у оквиру ове службе, једна је од најсавременијих у Србији. Обадићева наводи да ЈП „Кикинда” у скоријој будућности планира куповину камиона хладњаче који ће имати вишеструку намену и знатно олакшати посао запосленима у Зоохигијени, јер ће се анимални отпад одвозити у кафилерију у Сомбору. На тај начин избећи ће се гомилање анималног отпада у хладњачи док радници кафилерије не дођу.

Од јула до децембра 2015. године у Прихватилишту за псе и мачке збринуто је 144 напуштена пса. У последњем тромесчју прошле године збринуто их је 96. Од јула до краја прошле године, укупно је уклоњено су 144 леша животиња, док је у последњем тромесечју уклоњено 75. Највише паса луталица ухваћено је на Градском тргу и на Микронасељу, а уколико наиђу на сличан проблем, грађани да се јаве на број Позивног центра ЈП „Кикинда” 422-760.


 

 

ОБАВЕЗЕ УДОМИТЕЉА

Удомљавање паса и мачака и даље је бесплатно, а једина законска обавеза коју будући власник мора да испуни према републичкој Уредби о ветерини је вакцинисање и чиповање животиње.

Цена вакцинације и чиповања је 1.320 динара, а овај посао је, након јавне набавке, ЈП „Кикинда” додељен Ветеринарској станици „Кикинда”. Удомитељи по тој цени ову обавезу могу да у Зоохигијени, док у било којој другој ветеринарској станици ова услуга износи око 1500 динара.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *