У ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОТВРЂЕНО ПРИСУСТВО ВИРУСА Х1Н1

  • СТИГАО ГРИП
  • Вирус типа А (Х1Н1), познатији и као „свињски грип” регистрован код једног пацијента у општини

У Севернобанатском округу последњих недеља повећан је број обољења сличних грипу, али је он и даље испод епидемијског прага, саопштено је из Завода за јавно здравље Кикинда. Поред повишеног броја респираторних инфекција, карактеристичних за ово доба године, на територији северног Баната, лабораторијским испитивањем узорка болесничког материјала, потврђена је и циркулација вирусне инфлуенце типа А (Х1Н1) код једног пацијента.

Татјана Караћ, начелница епидемиологије у ЗЗЈЗ Кикинда, каже да је на територији округа против сезонског грипа вакцинисано више од 4.000 лица, од чега се имунизацији на територији општине подвргло више од 2.400 особа.

Још увек није касно да се вакцинишу они који то нису учинили – каже Караћева и саветује хигијенско-дијететски режим исхране са што више воћа и поврћа уз редовну физичку активност и редовно проветравање просторија.

Вирус Х1Н1 или „свињски грип” у Србију је стигао 6. јануара, а његово присуство потврђено је код четири одрасла пацијента.

У покрајини је од 15. јануара до 14. фебруара ове године регистровано више од пет хиљада случајева заразних болести. Респираторне инфекције водећа су обољења, јер су у протеклих месец дана чиниле 88 одсто пријављених случајева. Укупна стопа инциденције обољења сличних грипу за територију целе Покрајине пре три недеље износила је 44 на 100.000 и налази се испод епидемијског прага Покрајине и свих округа АП Војводине. Обољењима сличним грипу, упозоравају из ЗЗЈЗ Кикинда, највише су погођена деца узраста до четири године.


 

СИМПТОМИ

 Први симптоми грипа АХ1Н1 су повишена температура присутна више од три дана, отежано дисање и малаксалост у мишићима. Јављају се још и главобоља, грозница, сув кашаљ и бол у грлу.

Главни начин преноса вируса АХ1Н1 са човека на човека је путем респираторних капљица током говора, кијања и кашљања, а преноси се и индиректно, преко руку или када се капљице из секрета носа и грла нађу на предметима које свакодневно користимо.

Заразност је највећа одмах по настанку симптома и најчешће траје пет дана (код деце седам дана), док инкубација траје три до пет дана. Код одраслих особа хоспитализација је неопходна ако постоји упала плућа, бронхитис, нека друга већа упала, повишен шећер, болест срца, проблеми у раду бубрега или јетре. Ако дете болује од астме, неке болести срца или дијабетеса, бронхитиса или упале плућа, неопходна је хоспитализација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *