У ХЛАДНОЈ ВОДИ ВЕРА ГРЕЈЕ

  • БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ У KИКИНДИ И НОВИМ KОЗАРЦИМА
  • До Часног крста у Kикинди први допливао Матија Ратко, а у Новим Kозарцима Драго Марковић

Традиционалним пливањем за Часни крст, широм Србије, обележен је велики хришћански празник Богојављање. На Старом језеру у Kикинди, у хладну воду скочило је 25 суграђана, међу којима и једна девојка. Матија Ратко (19) из Kикинде први је допливао до богојављенског крста.

Пливали смо, јер је такав обичај за 19. јануар. Победио сам себе овим. Хладно јесте, али влада неки чудан осећај и када се ухвати крст, више се та хладноћа и не осећа. Ово ми је други пут да пливам за Часни крст. Учествоваћу и наредне године и имам пуну подршку породице – рекао је студент Матија Ратко, који тренира пливање.

Богојављенско пливање на Старом језеру већ шест година организује Ронилачки клуб „Орка“ у сарадњи са Православном црквеном општином Kикинда. Овогодишње пливање остаће упамћено по рекордном броју посетилаца, али и учесника.

Сваке године све је више младих који желе да се покажу на овој манифестацији. Изузетно ми је драго што напредујемо. Неколико дана пре манифестације дошли смо да језера и припремили га. За разлику од ранијих година, није било толико леда. Температура воде је од два до три степена и хладно је свакако – објаснио је Стојан Богосављев, председник Ронилачког клуба „Орка“.

У насељу поред, на језеру „Стрелиште“ у Новим Kозарцима до Богојављенског крста пливала су шесторица мушкараца. Најбржи је био мештанин тог села Драго Марковић (21).

Ово ми је други пут да пливам и драго ми је што сам успео први да стигнем до крста. Само учешће на овом догађају је једна победа, а долазак до крста први, само је додатна симболика – испричао је Драго, ватрогасац-спасилац по занимању.

Пливање за Часни крст у Новим Kозарцима током протеклих седам година организују Месна заједница и Православна црквена општина у том селу. Организацију Богојављенског пливања, у Kикинди и Новим Kозарцима, подржава и локална самоуправа.

Пливање за Часни крст је начин да се ода почаст Исусу Христу, који је 19. јануара крштен у реци Јордан у Јерусалиму. Плива се на 33 метара дужине што симболизује његове године живота на Земљи. У пливању за Часни крст није битно ко ће победити, већ је важно учествовати. Град Kикинда ће увек подржавати овакве свечаности – поручио је Миливој Лињачки, члан Градског већа.

Богојављење је хришћански празник којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте”. Поводом овог празника, хришћани се поздрављају са „Бог се јави!“, уз одговор „Ваистину се јави!“