НОЋНЕ СТРАЖЕ У ГАЛАДСКОЈ ЗБОГ ТАБЛИЦА

Станари у улицама Светосавска и Вука Караџића жале се да им непознати починиоци последњих недеља масовно краду и оштећују регистарске таблице. Само у вечери 23. јануара, када је одиграна финална утакмица Европског првенства у ватерполу, без, односно искривљених таблица своје аутомобиле ујутру је затекло више суграђана.

 

Невоље станара у Светосвакој улици на броју 17, али и комшија из суседне, Улица Вука Караџића, почеле су у вечери 23. на 24. јануара, након финалне утакмице Европског првенства у ватерполу између селекција Србије и Црне Горе. Да ли због славља и уз коју „капљицу више”, тек регистарске таблице на аутомобилима дуж Улице Вукa Караџићa те ноћи претрпела су значајна оштећења. Починиоци су остали непознати.

Комшија ме је 24. јануара срео и саопштио да ми недостаје предња регистарска таблица на аутомобилу, који сам претходно вече паркирао непосредно испред банке „Интеза”, на простору који покривају сигурносне камере. Таблица је била на аутомобилу када сам га паркирао и нема ни говора о губитку таблица, поготово што, како сам касније сазнао, те исте вечери у наставку Улице Вука Караџића са још неколико аутомобила таблице су или скинуте, или, тамо где су биле јаче причвршћене, искривљене су и оштећене на самом аутомобилу- препричава немио случај Саша Танацков, иначе радник Општинске управе. Њему је, каже, таблица ишчупана заједно са држачем, а одабрана је управо она коју је изгреднику било лакше да скине.

 

Овај инцидент Танацков је одмах пријавио полицији. Начињена је службена белешка, а Танацкову је речено да сачека десет дана.

Истог поподнева безуспешно сам са члановима породице у околним улицама тражио таблице по каналима и контејнерима околних зграда. Десет дана је прошло, а пошто таблице нису нађене, био сам принуђен да извадим нове, што ме је коштало пет хиљада динара – рекао је Танацков и додао:

Осим израде нове саобраћајне дозволе, морао сам да мењам и чланство у Ауто-мото савезу Србије и регистарски број аутомобила у Паркинг сервису, полису осигурања, а мораћу, по свему судећи, да вадим и нови зелени картон што ће ме коштати додатних 2.500 динара.

Ипак, овом суграђанину, осим нарушавања приватне имовине и знатно олакшаног новчаника, како признаје, највише смета то што починиоци пролазе некажњено:

Такво понашање се понавља и постала је нечија забава током викенда, а та забава људе итекако кошта. Највише ми смета што на такво понашање не постоји одговор и што се починиоци оваквих дела не пронађу. Да ли ћу после сваког викенда да плаћам израду неких нових таблица или ће ми неко оштетити аутомобил, разлупати стакла? Испада да неко ко ради ствари супротне закону пролази некажњено, а то је оно што иритира – револтиран је Танацков.

Непријатно изненађен, свега недељу дана касније, био је и пензионер Петар Николић, иначе комшија Саше Танацкова из суседног улаза. Николића је управо Танацков обавестио да му је за брисач аутомобила закачена задња регистарска таблица. Последњег јануарског дана, у вечери између 30. и 31. јануара, Николићев аутомобил био је паркиран на углу паркинга у Светосавској улици број 17, који излази на Улицу Вука Караџића.

Automobil Petra Nikolica na meti izgrednika
Аутомобили у Галадској – честа мета делинквената

Испрва сам био срећан јер је таблица била ту. Било је потребно само да купим нов оквир и поставим таблицу. Случај сам пријавио полицији, а одговор који сам добио није ме задовољио- видно резигниран казао је Николић и додао:

Човек се врло непријатно осећа када неко бездушно уништава вашу имовину. Страшан је то осећај.

Николић је након низа сличних инцидената, који су се у протекле две недеље догодиле у овом делу града, решио да стане на пут повратницима. Са још троје комшија организовао је ноћне страже:

Ако полиција не може да заштити нашу имовину, сами ћемо је заштитити. Већ две ноћи сам дежурао. Здрав сам и не пада ми тешко. Бранимо само оно што је наше поручује Николић.

На териоторији општине Кикинда, према подацима Полицијске управе Кикинда, лане и у току првог месеца ове године није било поднетих кривичних пријава за кривично дело крађе чији су предмет регистарске таблице. Прошле године полицијски службеници ПУ Кикинда издали су 52 уверења о пријављеном догађају када је дошло до нестанка – губитка регистарске таблице, а пет таквих уверења издато је и у јануару ове године. Незванично, на територији Републике Србије годишње нестане око 9.000 регистарских таблица, а тек свака двадесета бива враћена власнику.


 

ПРОЦЕДУРА

 У полицији наводе да нестанак регистарских таблица треба одмах пријавити Дежурној служби најближе полицијске управе односно станице, како би биле спречене евентуалне злоупотребе. По пријави, на свој захтев, власник добија уверење о губитку регистарских таблица, након чега на шалтеру за регистрацију возила подноси захтев за издавање нове саобраћајне дозволе, регистарских таблица и регистарске налепнице са доказом о плаћеним таксама и уверењем о пријави нестанка таблица. Таблице и регистрациона налепница добијају се одмах уз потврду, а саобраћајна дозвола по изради, у року од седам до десет дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *