ПРИЗНАЊЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ КИКИНДСКОМ УМЕТНИКУ

  • ПРУНИЋ НАГРАЂЕН ЗЛАТНОМ ЗНАЧКОМ
  • Познати интерпретатор и текстописац из Кикинде Милан Прунић Дума награђен је златном значком Културно- просветне заједнице Републике Србије. Признање му је додељено за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

Један од најпознатијих интерпретатора војвођанске песме, још као сасвим млад свирао је и певао у културно-уметничким друштвима, а музички правац није мењао 43 године, колико се бави културним радом. Статус уметника стекао је током деведестих.

prunic
Кикиндски уметник Милан Прунић

Након тога почео сам интензивније да се бавим културним радом у који рачунам велик број хуманитарних концерата и наступа у Војводини и шире, где су прикупљана средства за манстире, за помоћ деци и друге – наводи Дума.

Његов рад награђен је и златном значком Удружења естрадних уметника „Војводина тон” из Новог Сада, које га је и предложило за награду КПЗ. Прунић каже да му је изузетно драго што је понео ову награду, за коју у хијерархији културних признања кажу да је само још Вукова награда изнад овог признања. Дума истиче да ће и даље неговати и чувати традиционалну војвођанску музику.

Не жали, каже што није завршио Ветеринарски факултет, јер је још као студент певао и свирао и то хармонику, контрабас и бас прим. За више од четири деценије Милан Прунић издао је два ЛП-ија, први 1984. са ансамблом „Успомене” и други 1988. године са тамбурашким оркестром „Срем”. Има и два ЦД-а, од којих је један изшао 1999. године и други 2015. на којима пева са Великим тамбурашким оркестром Радио Новог Сада и суботичким тамбурашким оркестром.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *