ОДРЖАНО ТРАДИЦИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ РИБЉЕ ЧОРБЕ У НОВОМ КНЕЖЕВЦУ

  • НАЈБОЉИ КИКИНЂАНИ

 

Победник традиционалног такмичења у кувању рибље чорбе, одржаног 8. јула на обали Тисе у Новом Кнежевцу је Радомир Хркаловић из Кикинде. Другопласирани је Душан Лукин, такође из Кикинде, а треће место је освојио Анте Марас из Црвенке. Најбољима је пехаре и награде уручио народни посланик Радован Јанчић.

Такмичимо се где год стигнемо и побеђујемо свугде, у Новом Бечеју, Београду, Новом Саду, широм Војводине – каже Хркаловић који је, као и Душан Лукин, члан кикиндског Удружења грађана „Да се не заборави“. –У Новом Кнежевцу ми је ово друга награда, пошто сам пре пет година био други.

Душан Лукин у наш град долази годинама, а победничку чорбу је скувао 2014. и 2015. године.

Да ми се не допада, не бих долазио – кратко образлаже Лукин.

Анте Марас је лане био члан новокнежевачког жирија, а овога јула је кувао. Био је првак Војводине, три пута је победио у Бечеју, а припремањем специјалитета од рибе бави се двадесетак година. Тврди да је и у кулинарству, као и у животу, битна позитивна енергија, тако да се почев од паљења ватре, преко крчкања, зачињавања и осталог мајсторства, на крају успостави добра размена енергије између кувара и оних који уживају у врсном залогају.

Чорбе је оцењивао стручни жири, који су чинили Милан Јазић (председник), Владан Суботин и Андраш Менч. Суботин сматра да је педесетак такмичара идеалан број и наглашава да су ове године чорбе биле квалитетније и укусније него лане.

У Новом Кнежевцу сам у жирију већ три годинекаже Суботин, који се својевремено надметао (и освајао бројне награде у Србије, али и у Румунији и Мађарској).

Оцењујем чорбе широм Војводине: од Палића, Бачке Паланке, Кикинде, Панчева, до Новог Сада. Нови Кнежевац је леп, атмосфера је пријатна, а такмичари су добри. Овде је око 70 одсто такмичарских екипа које се надмећу широм Војводине. Ту су и аматери, који уз чорбу припремају још пасуљ, или роштиљ, тањирачу…

Председник општине др Радован Уверић је задовољан организацијом ове традиционалне новокнежевачке манифестације.

Такмичило се 45 кулинарских екипа, плус пет специјалних гостију, објашњава народни посланик Радован Јанчић.

Задовољни смо бројем учесника који су дошли из наше општине, али и из других градова широм Војводине. Традиција такмичења у кувању рибље чорбе је настављена, а кувара би сигурно било више да се у последње време нису појавиле недобронамерне приче да кувања неће бити, или да је одложено – што је био покушај стварања пометње. Први пут је ову манифестацију организовала Општинска управа, уз руководство чланице Општинског већа Александре Ранковић. На тај начин је такмичење први пут организовано без посредника. Први пут су потисани и оверени уговори са донаторима, а грађанима ћемо презентовати тачан приказ утрошених средстава. Значајну помоћ нам је пружило Удружење младих „Српски Крстур“. Ово општинско руководство ће следећих година осмислити другачије лето у Новом Кнежевцу, уз подизање нивоа културних догађаја, са позоришним представама и културно-уметничким манифестацијама, са новим садржајима.

Поред тога, Радован Јанчић истиче да је понтон „Тиски цвет“ (који је стајао на обали реке) пропао још пре три године, али је претходна локална самоуправа прећуткивала ту чињеницу. Дотрајали понтон је морао бити премештен, а егзистирао је претходних 20 година као непријављени објекат, као да није постојао – за који није плаћана такса.

Данас су такмичари кували рибљу чорбу, а гарантујемо да ће догодине лето у Новом Кнежевцу бити много боље, са више догађаја и са новим понтоном.

Нови Кнежевац се допао пензионеру Петру Свилару из Црвенке (који је лане код нас скувао најбољу чорбу), тако да је дошао поново са кумом Мићом Мандићем.

То је мој хоби, каже Свилар. – Синоћ сам у Апатину освојио друго место, недавно сам у Сомбору био четврти, а у Бачкој Паланци сам освојио титулу шампиона Војводине за 2016. и 2017. годину. Почео сам да учим да кувам чорбу од колега Мађара у Шећерани у Црвенки далеке 1965/1966. године. Први пут сам се такмичио `92. у Сивцу, када сам био други, а од тада не знам ни број такмичења, нити број награда које сам освојио.

Ове године су први пут додељене нове награде, за најмлађу такмичарку – Елизи Миклош и за најстаријег такмичара – Николи Кокотовићу.

Покровитељ такмичења је Општина Нови Кнежевац, а спонзори су АД „Алева“, Кајакашки клуб „Обилић“, Полицијска станица Нови Кнежевац, Студио „Графо пак“ из Кањиже, Дом здравља „Нови Кнежевац“, Кафе „Шери“, ТПС „Лабин прогрес“, „Горњи Банат“ из Кикинде, „Виза пром“ из Кањиже, „Градитељ“ из Новог Сада, ВСВ „Татић“ из Новог Кнежевца, СД Пласт из Суботице, ЈКП „7. октобар“ и СТР „Бајир“ из Новог Кнежевца.