ОБАВЉЕНО 750 КОНТРОЛА ВЕТЕРИНАРСКИХ ИНСПЕКТОРА НА СЕВЕРУ БАНАТА

  • БЕЗБЕДНА НАМИРНИЦА СВИМА У ИНТЕРЕСУ
  • Омиљена летња посластица – сладолед, узоркован у Кикинди, показао је добар квалитет

 

Запослени у Ветеринарској инспекцији у првих пола године имали су 750 контрола у Северенобанатском округу, а поднета је 81 прекршајна пријава.

Неправилности који су запажене на терену односе се на здравствену заштиту и нелегално кретање животиња. Одмах потом су пријаве које су везане за безбедност намирница – рекла је шефица Одсека ветеринарске инспекције са седиштем у Кикинди Ксенија Лакета.

У надлежности ветеринарске инспекције је и контрола сладоледа. Омиљена летња посластица у Кикинди доброг је квалитета и контролама нису утврђене неправилности.

Сви узорковани сладоледи били су исправни, тачније негативни на све провере. У јуну је узоркован 21 сладолед и сви су доброг квалитета, тако да суграђани могу да уживају у посластици – истакла је Лакета.

Казне које су изрекли инспектори на терену су у највећем броју случајева новчане. За нелегално кретање животиња износе од пет хиљада до 50 хиљада динара. За безбедност хране, када се утврди да не постоји одговарајућа документација казне су од 150 до 300 хиљада динара за правно лице. Продаја животиња или нелегално кретање мора да се пријави, а казне добијају они који то не ураде. Према законским прописима, животиња која се продаје мора да има здравствено уверење које издаје ветеринар.

Ксенија Лакета

Контрола намирница животињског порекла на пијацама у округу, такође је у надлежности ове инспекције.

Честим контролама успели смо да сузбијемо да се у већој мери продаје храна из Мађарске. Ове намирнице не могу да се продају на пијацама јер нема услова за њихову продају на пијацама – додала је Ксенија Лакета. Она је грађанима саветовала да не купују кварљиве намирнице на пијацама, нарочито на високим температурама какве су сада.