НЕДЕЉА У ЗНАКУ ЕКОЛОГИЈЕ И ПРОЛЕЋА

Обележавањем 5. „Еко недеље“, у организацији Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреде и руралног развоја, суграђани имају прилику да сазнају више о важности очувања животне околине

 

Мерењем буке у радионици Техничке школе почело је обележавање „Еко недеље“ у Кикинди. На основу резултата мерења професори и ученици сазнаће да ли је ниво буке у дозвољеним у границама, односно да ли је потребно предузети одређене мере заштите.

Уколико је ниво буке изнад дозвољених граница за професионалну експонираност може доћи до оштећења слуха, ако се не примењују средства за заштиту. Радна, као и комунална бука активира хормоне стреса у организму, што изазива сужавање крвних судова и повишен крвни притисак. Такође, бука делује на нервни систем и изазива дуготрајну неурозу.

Запослени у Заводу за јавно здравње Кикинда протекле недеље радили су мерење нивоа комуналне буке у граду Кикинда. Резултати показују да је највиши ниво буке измерен код Опште болнице Кикинда, рекла је др Сања Брусин Белош из ЗЗЈЗ.

Највиша разлика између дозвољеног и измереног нивоа буке је на том мерном месту, што показује да транзитни саобраћај треба да буде измештен из те улице, с обзиром да је ту болница. Поред тога, највиши измерени дневни ниво буке био је код пијаце, док је најнижи ноћни ниво био у центру града – објаснила је др Сања Брусин Белош.

Поред Међународног дана заштите од буке, у оквиру „Еко недеље“ биће обележен још један важан еколошки датум, односно Дан планете Земље, рекла је секретарка Секретаријата за заштиту животне средине Мирослава Крнић.

Планирали смо шест еколошких активности, које су распоређене тако да обухвате све наше суграђане. Карневал предшколаца обухвата најмлађе суграђане, квиз знања основце, мерење буке укључује средњошколце. Неће изостати ни уређење Симићевог салаша, подела едукативног материјала, еколошка траса – најавила је она.

Квиз знања и ЕКО фестивал биће одржани данас (четвртак) у Културном центру Кикинда са почетком у 10 сати, а окупиће предшколце и основце.

 

ШЕТЊА ЕКОЛОШКОМ ТРАСОМ

Кикинђани који су се придружили еколошкој траси, имали су могућност да сазнају више о историјату и занимљивостима у вези са Старим језером. Едукативна шетња дуга 3,15 километара представља новину у програму „Еко недеље“.

МАСКЕНБАЛ ПРЕДШКОЛАЦА

Најмлађи Кикинђани продефиловали су градским тргом, а обучени у креативне костиме показали су колико знају о заштити животне средине. Након тога, за њих је уприличена предствава на тему екологије.

 

ПОЗДРАВ ПРОЛЕЋУ

Манифестација за децу „Поздрав пролећу“, 21. по реду, окупила је јуче више од 1000 малишана на градском тргу. У организацији Културног центра Кикинда најмлађи суграђани током целог дана уживали су у концерту, позоришној представи, радионицама, маскенбалу, приредби. Ипак, трка беба у пузању „Нај Кића“ привукла је највећу пажњу посетилаца. У категорији дечака најбржи је био шеснаестомесечни Алекса Јолић, док је дванаестомесечна Уна Француски, у категорији девојчица, прва стигла до циља.