ИСТОРИЈА КИКИНДЕ ПРЕТОЧЕНА У ЈЕДИНСТВЕН УЏБЕНИК

  • „Уџбеник локалне историје”, чији су аутори млади кикиндски историчари, биће подељен свим кикиндским и сеоским основним школама

Историјско друштво Кикинда у сарадњи са локалном самоуправом представило је нову књигу „Историја Кикинде – уџбеник локалне историје”, чији су аутори чланови друштва – млади кикиндски истроичари Марко Милошев, Срђан Сивчев и Тијана Рупчић, док је за дизајн корица био задужен информатичар Никола Радосавчев. Како наводе из Историјског друштва, циљ је упознати младе са локалним и историјским наслеђем. Њихов допринос образовању младих нараштаја поздравила је Станислава Хрњак, председница градске Скупштине, и додала да ће Град Кикинда наставити да решава постојеће инфраструктурне и комуналне проблема, али и да ће даље улагати значајна средства у образовне програме:

Локална самоуправа препознала је овај пројекат као лепу идеју да се уџбеник о локалној историји намени ученицима седмих и осмих разреда основних школа. Тако ће ученици, уз помоћ својих наставника, моћи да науче више о историји града у ком су се родили – казала је Станислава Хрњак.

Један од аутора и председник Историјског друштва Кикинда, историчар Марко Милошев, рекао је да је уџбеник о локалној историји први пројекат који су покренули. Он је захвалио представницима локалне самоуправе на подршци, јер како тврди многи ученици, али и наши старији суграђани, нису потпуно упознати са историјским чињеницама нашег града.

Овај уџбеник биће добро средство како би се деци много више приближила локална историја. Такође, ово је први уџбеник тог типа у региону, што значи да смо ми пионири у овом подухвату. У нашем окружењу не постоји сличан уџбеник – изнео је Милошев.

Срђан Сивчев најавио је ће по неколико примерака уџбеника добити све градске и сеоске о сновне школе.

Све градске и сеоске сновне школе добиће по неколико примерака приручника. Највећа дилема била нам је шта да одаберемо од богате историје, и уврстимо у приручник. Уједно и да га напишемо тако да га основци разумеју – додао је Сивчев.

Тијана Рупчић,историчарка напоменула је да књига има занимљива питања и задатке, а богата је и фотографијама. Обухвата период од оснивања града до 20. века.