И ОВЕ ГОДИНЕ НАДЗОР КИКИНДСКОГ АТАРА ОБАВЉАЋЕ ФИРМА „МОНЗ-З“

  • ПОЉОЧУВАРИ ОПРАВДАЛИ ПОВЕРЕЊЕ
  • Током 2015. године радници Пољочуварске службе поднели су чак 1.304 службених пријава. Међу најчешћим злоупотребама, поред крађа, велики број аката везан је за узурпацију државне земље

 

Посао Пољочуварске службе у 2016. години додељен је фирми „Монз-З” која је била најповољнији понуђач на јавној набавци коју је расписала локална самоуправа. Ова фирма и прошле године била је задужена за овај посао и потпуно задовољила надлежне, нагласио је Имре Кабок, члан Градског већа.

Пољочувари, пре свега, имају задатак да сачувају имовину пољопривредних произвођача. Према информацијама са терена ове године број крађа у атару у односу на претходну и раније године значајно је смањен и верујем да је то резултат досадашњег рада и примењених санкција – каже Кабок.

Од почетка године најчешће примећен прекршај у атару била је крађа сезонског воћа и поврћа, за шта је поднето 69 прекршајних пријава.

Атар Кикинде и девет околних села тренутно надзире тридесетак пољочувара „Монз-З”. О томе колико предано раде свој посао, сликовито говори податак да је 2012. године, када је чување ораница било поверено фирми „Беозаштита”, поднето 177 службених пријава против прекршиоца, док је само у прошлој години поднето 1.304 оваквих аката. Све ово, радници „Монз-З” раде и знатно јефтиније од претходника, који су тадашњу Општину Кикинда коштали 18,7 милиона динара годишње.

Пољочувари умногоме су допринели и сузбијању узурпације државног земљишта. Провере свих државних парцела у Сајану, Иђошу, Башаиду и Новим Козарцима су завршене, а при крају је преглед државних ораница у Мокрину. Према садашњим подацима највише државне земље, око 100 хектара, узурпирано је у катастарској општини Иђош. Против узурпатора до сад је поднето 20 прекршајних пријава.

kabok
Имре Кабок

У току је идентификација свих парцела државне земље у катастарској општини Кикинда. Сигуран сам да ћемо пронаћи да је земљиште у државној својини обрађивано, иако није закупљено. По новом Закону о пољопривреди након што се утврди да је парцела узурпирана усев се ставља под надзор и уколико се не утврди ко је земљу бесправно обрађивао, род је власништво Републике Србије односно локалне самоуправе која је дужна да усев скине и уновчи род. Циљ је да сви узурпатори легално на лицитацији закупе земљиште и остварују приходе – рекао је Имре Кабок.

Од почетка септембра рад новоотворене Канцеларије за пољопривреду и месне заједнице биће интензивиран.

Кабок наводи да ће део послова везаних за предстојећу лицитацију државне земље, бити преусмерен на ову канцеларију. У новоотвореном простору пољопривредници ће моћи да имају увид у парцеле које се издају и да се пријаве за учешће. Канцеларија ће бити на располагању пољопривредницима о начинима коришћења средстава из разних фондова.

У овом простору биће постављена информативна табла на којој ће пољопривредници моћи да се информишу о куповини и продаји земље, стоке, пољопривредних машина, као и о могућностима ангажовања сезонске радне снаге.


ЛИКВИДАЦИЈА ЧЕКА СУДСКЕ ЕПИЛОГЕ

Ликвидациони поступак у Јавној агенцији за пољопривреду и малу привреду неће бити завршен док се не заврше сви судски спорови. Тужбе против ове агенције поднели су некадашњи запослени, а Јавна агенција води спор са сточарима који су пре више од десет година узели јунице уз обавезу да их врате, што се није десило.

Око 150 јуница које су у једном или више кругова ишле од сточара до сточара. За већину њих имамо банкарске гаранције и интабулације тако да се надам да ћемо уз договор успети да спроведемо наплату – објашњава Кабок.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *