ДРАСТИЧАН ПОРАСТ УДЕЛА КИКИНДЕ У УКУПНОМ СРПСКОМ ИЗВОЗУ

  • ИНДУСТРИЈСКА ПРОИЗВОДЊА ПОВЕЋАНА ЗА 11,7 ОДСТО!
  • Према подацима Привредне коморе, Кикинда је други град у држави по развијеној металској ауто-индустрији и у самом врху по вредности изезене робе. „Ле Белиер“ у Кикинду сели производњу из Мађарске и запошљава нових 100 радника

 

У Севернобанатском округу запослено је 36.760 особа, а у Кикинди ради 14.929 људи, од којих је 637 индивидуалних пољопривредника. Од укупног броја запослених у нашем граду, 3.600 односно 24 одсто њих ради у јавном сектору, подаци су Регионалне привредне коморе Кикинда.

У првих пет месеци 2016. годинe у Кикинди је повећана индустријскa производњa за чак 11,7 одсто, истакао је Тибор Шебек, председник Регионалне привредне коморе.

На повећање производње највише је утицало поновно покретање производње у Метанолско-сирћетном комплексу. Подаци показују да је више од четири пута повећано снабдевање гасом и електричном енергијом. Осим тога и Компанија НИС је повећала производњу нафте за 19,2 процента – наводи Шебек.

У текућој години у Кикинди су отворена и нова предузећа. У свим фирмама биће потребе за запошљавањем радника.

Крајем новембра, отворена је фирма „Кондитори Маленчић” који су преузели раднике фабрике „Банини” која је била 4,5 месеци у блокади након чега је отворен стечајни постуак. Да није отворена нова кондиторска фирма, запослени би вероватно остали без посла.

Почетком априла регистрована је и фабрика „Зопас” која се бави производњом грејних тела. План је да ова фабрика запосли око 200 људи у 2016. години, а укупан број радника пројектован је на 250.

Трећа фабрика која је отворена је „Мекафор”, француска компанија за производњу ауто-делова који планирају да имају око 50 радника. „Ле Белиер” иако није нова фирма, гради у Кикинди нове хале и сели своју производњу из Мађарске у Кикинду и запослиће нових 100 радника – додаје наш саговорник.

„Ле Белиер” је прошле године остварио промет од 43 милиона евра и повећао број радника, тако да је почетком 2015. године у овој фабрици запослена 561 особа. И фабрике „Гриндекс” и „Ги графикс” сваке године повећавају обим производње и запошљавају нове раднике. „Гриндекс“ је купио део Ливнице „Цимос” и започео са проширењем производње.

У граду је најразвијенија металска индустрија, која је након Крагујевца, друга у Србији по обиму производње. Аутомобилска металска индустрија у Кикинди има извоз од 128 милиона евра, док је укупан српски извоз у овој области 320 милиона евра.

С друге стране ликвидност предузетника показује да фирме у граду отежано послују.

У Кикинди је повећан број предузећа која су у блокади , а скоро милијарду динара је износ који је блокиран – напомиње Шебек.

У Кикинди је 111 предузетничких фирми чији рачуни су у блокади дуже од годину дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *