ДОК ТРАЈУ РАДОВИ, ВЕЋИ ДЕО КЊИГА БИЋЕ ИЗМЕШТЕН

  • ПОЧИЊЕ ОБНОВА БИБЛИОТЕКЕ

Грађевински радови у Народној библиотеци „Јован Поповић” за које је 12,5 милиона динара прошле године одобрило Министарство културе преко програма „Градови у фокусу” ускоро ће почети. Радове ће изводити суботичко предузеће „Изградња Филиповић”, а директорица Радмила Перовић навела је да ће одобрени новац бити довољан за најважније послове који подразумевају реконструкцију таванице и замену струје у старом делу зграде.

У згради Библиотеке у функцији ће остати само Позајмно одељење. Редовни корисници и читаоци у овај простор од прошле недеље улазе из дворишта.

Највећи проблем биће организовати рад читаонице. Једино што је на располагању је део простора у садашњој згради у којој је Дечје одељење, а користи се као Завичајно одељење. Како је простор скучен, мораћемо да правимо спискове и по томе да позивамо оне којима је важан рад у читаоници – напоменула је директорица Народне библиотеке.

Књижевне вечери које се одржавају четвртком увече у холу зграде биће измешетене док трају радови за које је рок за завршетак 90 радних дана.

Осим таванице и струје требало би заменити и подове, у једном од најлепших објеката у граду. Народна библиотека конкурисала је са овим пројектом за средства код Министарства културе.

Народна библиотека наставила је традицију Српске читаонице која је основана у Великој Кикинди 1.маја 1845. године јануара 1939. Српска читаоница постаје Јавна градска библиотека, а 1952. године добила је име по књижевнику „Јовану Поповићу“.