ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ МЕДИЈА И КУЛТУРНИХ МАНИФЕСТАЦИЈА

  • ПОМОЋ ОПШТИНЕ УДРУЖЕЊИМА И МЕДИЈИМА
  • Из општинског буџета ове године ће бити издвојено 4,5 милиона динара за суфинансирање пројеката удружења из области културе. Са више од 17 милиона локална самоуправа помоћи ће рад медија

 

Општинско веће донело је крaјем прошле недеље, одлуку о расподели средстава по конкурсима који су расписани за суфинансирање медијских садржаја и пројеката удружења грађана из области културе.

На конкурсу који је био расписан за дотације средстава за реализацију пројеката из културе, пристигло је 90 пројеката удружења грађана са седиштем на територији наше општине.

Чланови Општинског већа одлучили су се да за суфинансирање 51 пројекта у укупном износу од 4,5 милиона динара, од чега је 15 одсто, односно 650 хиљада динара намењено за пројекте удружења мађарске националне мањине. Мањи део новца распоређен је и удружењима грађана румунске и немачке националне заједнице, као и Јеврејској организацији. Чланица ОВ Станислава Хрњак оценила је да је од укупног броја пристиглих, тридесетак одсто пројеката био садржински и суштински веома добар.

Уважавајући потребу удружења грађана да локална самоуправа буде партнер у реализацији пројеката који се пре свега односе на културу и манифестације, и ове године смо одобрили значајна средства и тиме помогли нашим суграђанима. Средства ћемо определити кроз три конкурса који ће за неколико дана расписати ОВ и то кроз Фонд културе и физичке културе, пет милиона динара, два милиона и двесто хиљада динара за пројекте намењене младима и још четири милиона за удружења грађана који се баве узгојем пчела, птица, заштитом животне средине и сличним удружењима. То је свакако значајан допринос локалне самоуправе– оценила је Хрњакова.


 

ПОМОЋ МЕДИЈИМА:

ТЕЛЕВИЗИЈА „ВК” НИЈЕ КОНКУРИСАЛА

И ове године, локална самоуправа издвојиће озбиљна средства за финансирање рада медијских кућа. На конкурсу за суфинансирање медијских садржаја, одобрено је 17 милиона и 89 хиљада динара.

Станислава Хрњак навела је да је у већини пројеката било техничких недостатка, да је квалитет приложених пројеката био на ниском нивоу, али да је Веће свесно тешког положаја медија и неопходности подршке локалне самоуправе, усвојило предлог пројектног финансирања по препоруци стручне комисије. У појединим буџетима било је и ставки које не могу бити суфинансиране, али и оних чији је једини циљ унапређење програмске шеме, што је мимо оквира Правилника о финансирању мањинских садржаја. Хрњакова је навела и то да ниједан од приложених пројеката није одговарао препоруци да медији аплицирају за посебне програме, који нису део стандардне програмске шеме.

Једини пројекат који комисија није узела у разматрање, био је пројекат „Преглед недеље” фирме „3D PROJEKT”, предузећа које се бави грађевинским радовима и просторним планирањем, а из чије се приложене документације не види да у оквиру своје делатности има и аудио видео продукцију, што је био један од првих услова за могуће суфинансирање. Станислава Хрњак прецизирала је да Телевизија „ВК” уопште није конкурисала за средства локалне самоуправе, већ је поменута грађевинска фирма, из њима познатих разлога, аплицирала за емисију коју регионална „ВК” емитује годинама као информативни садржај, захтевајући при том да Општина плати обнову компјутерске опреме „ВК” телевизије.

tv rubin
ТВ Рубин

 

Средства (месечни нето износи) одобрена су:

ТВ „Рубин”_________________  650.000

„Нове Кикиндске новине”__320.000

Радио „ВК”__________________ 230.000

Радио „Ами”_________________100.000

Латиничне „Кикиндске”____ 43.000

Портал „Цивилон”___________35.000

„Бета прес”__________________ 25.000

Пројекат „Рускоселски гласник” биће финансиран у целокупном износу од 253.600 динара. 


ИЗАБРАНО 70 СТИПЕНДИСТА

Општинска комисија, донела је одлуку о додели стипендија за 70 ученика и студената слабијег материјалног стања, са територије општине Кикинда. Висина стипендије за студенте износи 7.000 динара у нето износу месечно. Стипендија се додељује за школску 2015/2016. годину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *