ДЕЗИНФЕКЦИЈЕ У ГРАДУ И СЕЛИМА

  • ПРСКАЛИЦАМА ПРОТИВ ВИРУСА
  • Један од најважнијих послова у борби против вируса корона, свакодневно се обавља у Кикинди и насељеним местима. У дезинфекцији учествују волонтери, ватрогасци, управници зграда, пољопривредници…

 

Отворени базени СЦ „Језеро” постали су полазна тачка за дезинфекцију Кикинде и околних села, која се свакодневно спроводи још од средине протеклог месеца. Рад екипа на терену редовно прати и командант Штаба за ванредене ситуације Кикинде, градоначелник Павле Марков. Тако је било и приликом обиласка Банатског Великог Села.

У Банатском Великом Селу се овај посао континуирано обавља, а започиње након што у 17 сати почне полицијски час. Послом координира Месна заједница, а дезинфекцију обављају волонтери и чланови сеоског ДВД. Користи се механизација и ручне прскалице, а дезинфикују се најважнији објекти у селу и јавне површине испред њих, а мештани су у могућности да то обаве у својим кућама. Морам да констатујем да су мештани Банатског Великог Села веома дисциплиновани и да поштују све мере– рекао је Марков и назначио да је ово посао који не може и не сме да стане. Дезинфекцију обавља и Борислав Стојисављевић, један од чланова ДВД:

Наше друштво има више од 25 чланова, а у послу нам помажу људи добре воље и наши паори. Дезинфекцију започињемо након што почне полицијски час. У просеку утрошимо око 1.200 литара натријумхипохлорита – навео је Стојисављевић.

Поред редовних активности везаних за Закон о становању и одржавању зграда које обављају фирме и појединци који се баве управљањем стамбених заједница, већ месец дана у Кикинди се обавља свакодневна и темљена дезинфекција.

На подручју Кикинде и насељених места има укупно 238 стамбених једница. У 53 зграде неко од станара управља објектима, а у преосталим стамбеним јединицима ангажовани су професионални управници преко стамбених заједница. Свакодневна је дезинфекција улаза испред зграда ручним атомизерима, а два пута недељно ради се дезинфекција унутар зграда – истакла је Мирослава Крнић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

На дезинфекцији зграда упослен је додатни број људи, каже Зоран Мутуц, лиценцирани професионални управник код организатора управљања фирме „Белавила”. Ова фирма под својом ингеренцијом има 118 стамбених заједница.

Први смо у граду започели са дезинфекцијом стамбеног простора и најбоље је када ми то сами одрадимо. Локална самоуправа обезбедила је средство за дезинфекцију. На сваких седам дана ради се дезинфекција свих улаза од подрума до крова – додаје Зоран Мутуц.

Дезинфикују се зидови, степеништа, рукохвати, лифтови кабине, предулази, улази.