БУДУЋИМ СРЕДЊОШКОЛЦИМА У КИКИНДИ НА РАСПОЛАГАЊУ 22 СМЕРА

  • СРЕДЊЕ ШКОЛЕ СПРЕМНЕ ЗА НОВЕ ЂАКЕ
  • Ново занимање у Стручној, више комерцијалиста у Економској, без промена у Гимназији и Техничкој

 

Средње школе у Кикинди увелико се припремају за упис првака у нову школску годину. Ове године биће шездесетак свршених осмака више, што је подстакло школе да траже већи број одељења у школској 2016/2017. години.

У Средњој стручној школи „Милош Црњански” планом уписа планирано је пет одељења, али је Министарство просвете и технолошког развоја одобрило четири.

Директор школе Виктор Фелбаб истакао је да ће у овој школи од ове године свршени основци моћи да се определе и за ново занимање.

У наредној школској години уписујемо 30 ђака на смеру фармацеутски техничар, исто толико архитектонских техничара, као и једно одељење техничара за заштиту животне средине и то су све четворогодишњи смерови. Ново занимање ове школске године биће у подручју рада пољопривредe и производњe хранe где ћемо уписати једно трогодишње одељење и то 15 месара и 15 пекара – рекао је Виктор Фелбаб и додао да потреба за месарима и пекарима постоји на тржишту рада и изразио очекивање да ће будући средњошколци препознати ово занимање јер могу да се запосле по завршетку школовања. У овој школи наредне школске године неће бити четврогодишњег смера прехрамбени техничар.

FARMACEUTI

И Економско-трговинска школа уписује четири одељења, иако је планирано пет. Према речима Томислава Бартолића, директора, у школској 2016/2017. години неће бити четворогодишњег смера туристички техничар, а након три узастопне школске године неће бити ни трговца.

У Економско-трговинској школи уписујемо 30 економских техничара, колико их планирамо и за финансијског администратора и за комерцијалисту. Новина код смера комерцијалиста је да се уписује 30 ђака, уместо 24 колико их је било прошле године док је још било огледно одељење. Уместо трогодишњег смера трговац, од наредне школске године уписујемо једно трогодишње одељење у којем ће бити 15 кувара и 15 конобара – напоменуо је Бартолић и најавио да ће нови куварски кабинет у овој школи бити готов до 1.септембра, захваљујући локалној самоуправи и пројектима прекограничне сарадње. То подразумева да ће будући средњошколци имати одличне услове за рад.

У Техничкој школи у Кикинди нови трогодишњи смер биће електромеханичар за машине и опрему. Укупно има 240 слободних места у осам одељења колико је тражено и одобрено од надлежног Министарства.

Директорица Техничке школе Надица Богдан објаснила је ће у наредној школској години из подручја рада електротехнике бити уписано три одељења четвртог степена са по 30 ђака и то електротехничар рачунара, електротехничар телекомуникација и електротехничар за електронику на возилима. На трогодишњем смеру из овог подручја рада биће једно одељење у којем је по 15 ученика електромеханичара за машине и опреме и електромеханичара за техничке и расхладне уређаје. На машинству и обради метала су два одељења, од којих је четврти степен машински техничар за компјутерско управљање и једно трогодишње са по 15 ученика на смеру аутомеханичари и заваривачи. Из области саобраћаја такође су два одељења и то саобраћајни техничар друмског саобраћаја, четворогодишњи смер и возачи моторних возила у трaјању од три године. Надица Богдан истакла је да су инсистирали на томе да се не одричу одељења трећег степена. Овим ђацима на располагњу је веома добро опремљена школска радионица у којој практично раде.

Гимназији „Душан Васиљев” одобрен је исти број одељења као и прошле године – два одељења природног и два одељења друштвеног смера.

Заговорник сам тога да се сваке године увећава број одељења у Гимназији с обзиром на то да интересовање за нашу школу све више расте, што је доказано ове године када је упис у првом кругу био 96 одсто. Стратегијом развоја образовања предвиђено је да 40 одсто ученика треба да иде у гимназију – напомиње Љубомир Замуровић, директор Гимназије„Душан Васиљев”.

Од ове године четворогодишње смерове моћи ће да упишу они осмаци који имају мининалмно 50 поена на основу успеха и бодова освојених на квалификационом испиту, те у школама очекују да се попуне и трогодишњи смерови. Будући средњошколци квалификацини испити из српског, односно матерњег језика, математике и комбиновани тест полагаће 15, 16. и 17. јуна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *