БРЗИНА И АДРЕНАЛИН НА БИСТРИЦИ

  • АУТО-КРОС ТРКА ПО ПРВИ ПУТ ВОЖЕНА У ИЂОШУ
  • Аматерска ауто-крос трка протеклог викенда окупила је 11 возача из целе Војводине на пољани надомак Иђоша

Турирање мотора, поглед у судију који маше заставицом на стартној линији, дубоки удах, отпуштање квачила и гас. Ауто-крос трка је почела. Ниво адреналина са сваком кривином расте. Најбржи се позиционира на чело колоне. Кругови се понављају. Стиже и онај финални. Нога је на папучици за гас. Још једна кривина и замах заставицом у финишу. Трка је готова. Иако аматерска, ауто-крос трка у Иђошу одржана протеклог викенда на Бистрици није умањила жељу возача за челном позицијом на стази. У аутомобилима где је сем лимарије, мотора и механизма за вожњу све друго непотребно, 11 возача из целе Војводине одмерило је своје способности и снагу четворточкаша. Возећи мазду 323ф, 1.6 мотор, Владимир Каић (29) из Суботице у комбинованој категорији (предња и задња вуча) освојио је пехар за треће место.

Почео сам да се тркам пре девет година. Гледао сам трке, свидело ми се, па сам одлучио да набавим ауто и почнем да се бавим овим спортом. Трке су ми занимљиве, адреналин ради 200 на сат, а мало има и позитивног страха. Све у свему, леп је осећај. Свиђа ми се трка у Иђошу. Стаза је кратка, али није лоша. Овај спорт се развија и на добром је путу, све је више и учесника, а и публике, рекао је Каић, додајући да је основан и Спортски ауто и картинг савез Србије.

Аматерска ауто-крос трка организована је у Иђошу по први пут захваљујући младом ентузијасти. Имре Сас из Сајана претходне две године организовао је трке у свом родном месту, али је због бољих услова одлучио да арену премести у село поред.

Возим ауто-крос од 2015. године и одлучио сам да организујем аматерску трку код нас искључиво због љубави према овом спорту. Иако је било пријављено око 20 такмичара, због кварова на возилима имали смо 11 учесника. Све су то возачи који се овим спортом баве из љубави, а на стази можемо да покажемо колико смо добри. Волели бисмо да у наредном периоду ово такмичење подигнемо на виши ниво. За сада то није могуће, али тежимо ка томе, рекао је Имре Сас.

На „Бистрицама” у Иђошу, возачи из Руме, Новог Сада, Бачке Тополе, Суботице и Српског Милетића такмичили су се у три категориије, односно предња вуча до 2000 кубика, затим задња вуча, такође до 2000 кубика и комбиновано, предња и задња вуча до 1600 кубика.

Директор Ауто-крос дисциплине у Србији Вељко Коцић посетио је догађај у Иђошу, јер како је рекао, увек се креће од нуле и подршка организаторима је потребна.

Подржавамо све и један ауто-спорт. И наш клуб је тако кренуо, па смо за две године доста брзо напредовали. Августа у Српском Милетићу имамо Централну европску зону. Долазе нам возачи из Мађарске, Аустрије, Словеније, Италије и Немачке, најавио је Коцић.

Месна заједница Иђош дала је пуну подршку приликом организовања ауто-крос трке. Поред обезбеђивaња простора и прављења стазе, дата је и финансијска подршка.

ПЛАСМАН

У категорији предња вуча прво место освојио је Стојан Аврамовић из Руме, кроз финишну линију други је прошао Василије Радосављевић из Сремске Митровице, а трећи Жолт Сабо из Сенте. Најбржи у категорији задња вуча био је Ђерђ Аго и Богароша, затим Петар Перић из Суботице, а трећепласирани био је Игор Марјанчевић из Бачке Тополе. У комбинованој категорији Стојан Бркљач први је стигао до циља, иза њега је био Саша Вељковић из Српског Милетића, док је позицију трећепласираног зазуезо Владимир Каић из Суботице.