АМБАСАДОРИ И ВИСОКЕ ЗВАНИЦЕ ОДУШЕВЉЕНИ КИКИНДОМ И ЛОКАЛНОМ МАНИФЕСТАЦИЈОМ

„ДАНИ ЛУДАЈЕ“ СТИГЛИ ДО АМЕРИКЕ!

 

  • Свечаном пријему, који је поводом „Дана лудаје“ приредио градоначелник Павле Марков, присуствовали амбасадори САД Кајл Скот, Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад, Црне Горе Бранислав Мићуновић и многи други

 

И ове године „Дани лудаје“ у много чему успели су да надмаше све досадашње. По први пут манифестација је одржана у септембру, али и овог пута падали су многи рекорди. Програми су били садржајни и посећени, а Кикинду су поводом јединствене туристичке манифестације посетиле и бројне делегације и високе званице.

Њих је у суботу у Градској кући примио градоначелник Павле Марков.

На свечаном пријему окупили су се амбасадори Сједињених Америчких Држава, Краљевине Норвешке и Црне Горе, бројни републички и покрајински посланици, одборници у локалном парламенту, представници градова побратима из Румуније, Мађарске, Бугарске, представници градске власти, јавних предузећа, привреде, установа културе, спортски радници и многи други.

Присутнима се обратио домаћин, градоначелник Павле Марков, који је поздравио високе званице и говорио о предностима Кикинде.

„Дани лудаје“ су највећа наша манифестација, а Кикинђани воле скромно да кажу да је и најлепша. Опредељење свих нас који водимо овај град је да створимо добре услове за живот и обезбедимо будућност нашој Кикинди. На добром смо путу и пуно смо урадили да створимо амбијент за привредни развој. Имамо стране инвеститоре, две индустријске зоне, отворен гранични прелаз Наково-Лунга. Важно нам је и што смо обновили сарадњу са Краљевином Норвешком и што свакодневно радимо на сарадњи са другим земљама које ће нам помоћи у нашим намерама. То је увидео и Савет Европе и доделио нам награду Савета европског парламента – рекао је Марков.

Својим доласком, велику част Кикинди указао је амбасадор САД Кајл Скот. У његовој пратњи стигли су и гости из Израела, а Скот је истакао да се одлично провео на „Данима лудаје“.

Кикинда је јако леп град, трг је пун људи, а лудаје које сам видео су заиста огромне. Иако је Кикинда далеко до Америке имали смо заједничку сарадњу преко „Џенерал моторса“. Пренећу својим сународницима утиске о вашем граду. Са градоначелником сам разговарао и он ми је истакао све ваше потенцијале – казао је Кајл Скот.

Амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад говорио је о дугогодишњим пријатељским везама Кикинде и Нарвика.

Сарадња између Нарвика и Кикинде сада је боља него икад и потврђена је Споразумом о сарадањи који је поново потписан. Волим што сам у Кикинди баш за „Дане лудаје“. Ово је и за мене јединствена прилика да видим огромне бундеве. Сарадња између Норвешке и Кикинде може да буде само боља у будућности – навео је Арне Санес Бјорнстад.

И амабасадор Црне Горе Бранислав Мићуновић по први пут је посетио Кикинду за време највеће манифестације.

Разговарао сам са градоначелником и позвао га да нас посетите или током зиме на планинама или лети на мору. Манифестација је јако лепа и веома добро организована. Честитам вам и на награди Савета европског парламента – закључио је Мићуновић.

Ове године „Дани лудаје“ трајали су четири дана и по први пут одржани су у септембру. Према првим проценама, на манифестацији је било више од 50.000 посетилаца из Србије и неколико земаља, међу којима су поново доминирали житељи Румуније (са око 10 хиљада гостију) али је приметно и све веће присуство посетилаца из окружења, нарочито из суседне Хрватске.