АКЦИЈАМА ПОШУМЉАВАЊА ЛОКАЛНА САМОУПРАВА МЕЊА ЕКОЛОШКУ СЛИКУ НА ТЕРЕНУ

  • У ВЕТРОЗАШТИТНИМ ПОЈАСЕВИМА ХИЉАДЕ НОВИХ СТАБАЛА
  • У току садња 3000 стабала еуро-америчке тополе на путу за Банатску Тополу 

 

Значајно место у оквиру велике акције пошумљавања кикиндске општине, коју је покренула локална самоуправа, припало је формирању ветрозаштитних појасева дуж саобраћајница како у граду, тако на прилазима насељеним местима. Поред примарне заштите у минимизирању утицаја ветра, од велике важности је улога ветрозаштитних појасева и у спречавању еолске ерозије и одношења површинског земљишта са околних парцела.

Током прошле и ове године, на подручју кикиндске општине посађено је око 13000 садница у сврху формирања ветрозаштитних појасева.

Само у последњих неколико месеци посађено је 9000 садница крај локалних путева између Банатског Великог Села, Нових Козараца и Руског Села и другим локацијама.

Члан Општинског већа задужен за заштиту животне средине Миодраг Булајић посетио је јуче потес на путу између Кикинде и Банатске Тополе, где је у току садња 3000 стабала еуро-америчке тополе.

Булајић је том приликом навео да је у питању трећа фаза садње и подсетио да је ветрозаштитни појас почетком ове године већ формиран на деоницама пута Наково – Банатско Велико Село са 1075 садница и Руско Село – Банатска Топола са две хиљаде садница беле тополе.

bulajic
Миодраг Булајић

У наредном периоду планира се садња тзв. „урбаног џепа” у Дистричкој улици у Кикинди, као и наставак радова на формирању ветрозаштитних појасева са обе стране путева Банатска Топола –Башаид (1000 садница сибирског бреста) и Башаид – Бикач (200 стабала јаблана).

Према Булајићевим речима, у последње три године остварен је знатно већи обим послова и коришћења средстава из буџетског Фонда за заштиту и унапређење животне средине.

Сходно приоритетима у области пошумљавања и озелењивања кикиндске општине, знатно је био већи план, али и реализација послова на овом пољу, у односу на претходни период – навео је Булајић и додао да је захваљујући максималној ангажованости свих учесника у послу степен реализације близу 90 одсто.

Радови на подизању нових ветрозаштитних појасева, поверени су иђошком расаднику „Викумак”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *