НОВИНЕ НА ПОРОЂАЈНОМ ОДЕЉЕЊУ КИКИНДСКЕ БОЛНИЦЕ

СПИНАЛНА АНЕСТЕЗИЈА БЕЗБЕДНА И БЕЗБОЛНА МЕТОДА

Тим лекара Опште болнице  увео је новине приликом порођаја – спиналну анестезију која је обављена код шест жена

У Општој болници однедавно постоји могућност порођаја спиналном анестезијом. Са овим захватом породиља неће осећати болове током порођаја, али ће бити у будном стању. То има вишеструку корист и по мајку и по дете, истиче тим лекара: др Бранислава Давидовић, начелница Гинеколошко-порођајног одељења, др Владимир Перић, начелник Одељења анестезије и др Ивана Савковић, неонатолог, који спорводе овај захват. Ова метода дуго се користи у Србији, а у кикиндској Болници урађена је шест пута у протеклом периоду, каже др Бранислава Давидовић.

Вагинални порођај је најбољи и најбезеднији и за мајку и за дете и увек га препоручујемо будућим мајкама. Ипак, уколико је он немогућ из оправданих разлога, тада беба долази на свет царским резом. Како би и код таквих трудница учинили порођај што безбеднијим увели смо спиналну анестезију. Код овог захвата жене су будне током царског реза, а регионална анестезија омогућава да не осећа доњи део тела. Свесна је порођаја, али не осећа сам захват и што је најбитније чује и види своју бебу и оствари први контакт са њом већ у Порођајној сали. Анестезија у порођају је драстићно боља од опште анестезије јер не захтева велику брзину приликом вађења детета. Осим тога опоравак жене је неупоредиво бржи после овог захвата и даје се мање анестика – појаснила је др Давидовић и истакла да породиља не види сам захват.

У овом поступку немерљива је  улога анестезиолога и спинална анестезија до сада се користила за хируршке и неуоролошке операције. Др Владимир Перић напомиње да су погдности велике за мајку и приликом постоперативног бола, као и да је царски рез у општој анестезији је прилично захтеван посао за анестезиолога.

– У поређењу са општом анаестезијом, спинална анестезија је много безбеднија по трудницу. Део породиља, са контраиндикацијам,  нису кандидати за овакав захват, али за здраве труднице он је немерљиво бољи. Спинална анестезија је доминантна у великим болничким центрима, а ово почињу да примењују и мање Болнице попут наше.

Вишеструка је корист за новорођенче уколико на свет дође спиналном анестезијом, додала је др Ивана Савковић, а највише због чињенице да анестетик не долази у крвоток бебе.Овакав порођај дозвољава такозвани контакт кожа на кожу, као и одложено клемовање пупчаника.

Одложено клемовање пупчаника је одложено подвезивање пупчаника да би се обезбедио додатни волумен крви за бебу чиме се добија више црвених и белих крвних зрнаца , матичних ћелија. Контакт кожа на кожу веома је важан јер дете се лакше адаптира на живот ван материце, а како кожа мајке поседује одређене бактерије ооне доспевају на кожу детета и новоређенче након тога врло брзо почиње да сиса – додала је др Савковић .

За спиналну анестезију постоји неопходна медицинска опрема, а ова метода биће још боља када у јуну стигне нови операциони сто за гинекологију који ће употпуности задовољавати све стандарде. Већ је добијен  термореанимациони сто који је потребан  за спиналну анестезију. У плану је и скорашње увођење и епидуралне и интравенске анлгезије који спадају у безболне порођаје.