ТИТУЛА СЛОВЕНЦУ МАТИЈАЖУ БЕЛЖАКУ

  • ОДРЖАНО 16. НАДМЕТАЊЕ СНАГАТОРА У НОВИМ КОЗАРЦИМА
  • Актуелни светски првак био најубедљивији у свих шест дисциплина. Међу осморицом колоса и Индијац Сханае Сингх. Драган Богојевић одустао због повреде

Нови Козарци су протеклог викенда били у знаку дивова који су се такмичили за титулу најјачег човека. Европски куп „Стронгмен – Најјачи човек“ у организацији Бодибилдинг и карате клуба „Слобода“ окупио је осам снагатора из Аустрије, Индије, Пољске, Словеније, Словачке, Мађарске и Црне Горе. Иако је било најављено и учешће домаћег представника Драгана Богојевића, он је због повреде одустао од надметања. Сваки такмичар, у просеку тежак 150 килограма, показао је снагу и умеће у шест дисциплина: вучење камиона од 12 тона, ношење два кофера од којих је сваки тежак 145 килограма, дизање терета од 25 килограма колико могу да издрже, ношење џакова тешких 400 килограма и Конанов круг, ношење терета од 300 килограма.

Убедљив у свим дисцплинама био је званични светски првак, али и победник у Новим Козарцима Матијаж Белжак из Словеније. Двадесетчетворогодишњи горостас такмичи се од 17 године .

-Једно од мојих првих такмичења било је у Новим Козарцима и увек ми је драго када овде дођем. Пуно радим на себи. Важно је редовно тренирати , одмарати се, имати адекватну исхрану. После сваког такмичења анализирам шта сам могао боље да урадим и то је донело добре резултате. Планирам да задржим лидерску позицију. Сви такмичари у Новим Козарцима дали су све од себе и када им није ишло нису одустајали – закључио је Белжак.

Најсимпатичнији такмичар био је 24- годишњи Индијац Сханае Сингх из Индије.

-Ово ми је прво такмичење и морам да признам да сам задивљен оним што сам видео у Новим Козарцима. Још увек нисам у правој форми, али долазим следеће године да будем први – рекао је Сингх.

Спортској приредби присуствовао је и Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину.

-Први пут гледам ово такмичење уживо, иако редовно пратим надметања стронгмен на телевизији. Драго ми је што сам имао прилику да присуствујем овом догађају јер ови људи померају границу издржљивости. Покрајински секретаријат прошле и ове године помогао је одржавање спортских и културних манифестација у Новим Козарцима, попут ове, такмичења риболоваца, рад КУД-а, а највећа подршка свакако је Град Кикинда – рекао је Батез.

Члан Градског већа Миодраг Булајић додао је да је ово 16. пут да се организује такмичење за најјачег човека и да се налази на мапи спортских догађања.

-У Новим Козарцима и ове године окупили су се најбољи од најбољих. Међу њима је и светски првак Матијаж Белжак који је и у нашој средини био најбољи. На терену смо имали прилику да видимо да је поред физичке снаге, важна и ментална спремност како би се у свим дисциплина постигли што бољи резултати – навео је Булајић.

Такмичаре је бодрило више од 1.000 гледалаца који су били задивљени колике су границе људске издржљивости.