РАДЕ МЕДИЋ, ТРЕНЕР НОВОКОЗАРЧКЕ СЛОБОДЕ

  • ЈЕСЕН ЗА ПАМЋЕЊЕ, ПРОЛЕЋЕ БЕЗ ПРИТИСКА
  • Прво место нико у Новим Козарцима неће споменути до краја сезоне, а такође ни друго, које води у доигравање за пласман у Српску лигу. У зимском прелазном року можда ћемо довести једног или двојицу, а с појачањима или без њих, играћемо без императива – истиче Медић.

 

Лепа јесен остала је за фудбалерима новокозарачке Слободе. С 34 бода, једним мање од прве великоселске Козаре, екипа с „Илије Пантелића” зимује на другом месту табеле покрајинског „Истока”. Тренер Раде Медић другу сезону је на клупи Новокозарчана. И јесен 2017. године била је врло добра, с 27 бодова, но ова је одлична.

Забележили смо, по мени, изузетан резултат. Остварили смо 10 победа, уз четири ремија и само један неуспех. На 11 утакмица мрежа голмана Ковача остала је нетакнута. На преостала четири меча наш чувар мреже савладан је свега шест пута. У три сусрета примио је по један гол, а на једном три – напомиње Медић.

На несрећу Новокозарчана, тај меч у којем је Слобода добила три гола био је против Козаре, у Банатском Великом Селу. Ни два поготка у мрежи Великоселаца, ни вођство од 2:1 до 90. минута, нису били доста „плаво-белима” за тријумф. Козара је тада, у другом колу првенства, преокренула резултат у своју корист у судијском додатку, победивши с 3:2.

Управо тај меч у Банатском Великом Селу, наш је једини пораз у сезони. Ваљда једном у 20 или 30 година у фудбалу, доживи се такав негативни преокрет против најљућег ривала, уз то ове сезоне, испоставило се, још и ривала за сам врх лествице. Међутим, то је такође драж фудбала и на такве ствари немогуће је утицати, нити тражити кривца у том догађају.

Показује то и јесења табела, тај је дерби, ипак, одлучио јесењег првака?

Јесте, али сада, након четири месеца од те утакмице, не узбуђујемо се због пораза. После тог неуспеха, у наредних 13 кола, нанизали смо девет тријумфа и четири ремија. Немамо нити најмањи притисак од стране наше управе. Прво место нико у Новим Козарцима неће споменути до краја сезоне, а такође ни друго, које води у доигравање за пласман у Српску лигу. У предстојећем зимском прелазном року можда ћемо довести једног или двојицу фудбалера, а с појачањима или без њих, играћемо без императива, па докле догурамо. Ићи ћемо из меча у меч, из седмице у седмицу и видети где нам је реално место. Сваки ће викенд бити слика сама за себе. Бодовна залиха дозвољава нам игру без притисака, па ако се нешто из тога и резултатаски изроди – биће сјајно. Сматрам, ипак, како је Козара први фаворит, не само зато што је јесењи првак, већ и због низа других фактора. Ту је и перлешка Војводина, два је бода иза нас, а три иза Великоселаца и сигурно ће вребати прилику за узлет на сам врх, односно ка Српској лиги. Чекамо Козару у другом колу наставка трке, али чак ако бисмо их тада и претекли на лествици, имамо низ тешких гостовања, између осталих идемо и Перлежанима.

Раде Медић

Медића као, до пре неколико година, професионалног фудбалера и то интернационалца, нешто друго, ипак, далеко више забрињава од резултата који ће уследити на пролеће.

Глобална слика (не)тренирања у нашој лиги, четвртом степену надметања у држави, тренутно је катастрофална. Ако бисмо болећиво гледали на ту појаву, која полако, али сигурно преовладава и изједа ову нашу најпопуларнију спортску грану на нашем ужем простору, онда бисмо могли констатовати како млади играчи имају школских обавеза, а они старији заузети су због посла. Колико је то, објективно гледано, заиста тако, нећу судити, али све поменуто, свакако, јесте тема за хитно деловање, без пуно мудровања, ради добробити и спаса фудбала у Банату – закључује Медић.


ЈАРЧЕВИЋ ПОСТАВИО ГОРЊУ ЦРТУ

Ова јесен 2018. најбоља је за Слободу после историјске сезоне 2009/10. Тада су Новокозарчани, које је с клупе предводио ондашњи 28-годишњи перспективни тренер Јевто Јарчевић, у првом делу, у јесен 2009. године, били на челу лествице с 39 бодова из 17 утакмица (дакле, два меча више него сада), с количником 2,29, док је јесењи Медићев количник за нијансу нижи и износи 2,26. Лига је пре девет година бројала 18 клубова, а поред 13 екипа с територија Фудбалских савеза: Панчево, односно Зрењанин, биал је јача  и за пет тимова из ФСП Суботица.

У пролетњој полусезони која је уследила 2010. године, после малог застоја на старту, Слобода је надмоћно и фуриозно трасирала стазу, први пут у својој повести, ка Српској лиги. Уместо Јарчевића, екипу је у првих пет кола пролећа предводио Томислав Манојловић, а онда, до краја, у преосталих 12 утакмица, Манојловићев асистент с почетка пролећа – Слободан Живков. Њих су двојица, посматрано укупно, узели још 35 бодова, а Слобода збирно 74 бода. Таман доста за славље какво се до тога 29. маја 2010. године није збило у Новим Козарцима.

На функцији председника налазио се Мирослав Ђенић, а спортског директора Миланко Чанак. Треба ли напомињати, главни покретач и реализатор Слободиног највећег успеха био је Борислав Плавшић