ПРЕГЛЕД СПОРТСКИХ ДОГАЂАЈА И РЕЗУЛТАТА КОЈИ СУ ОБЕЛЕЖИЛИ 2021. ГОДИНУ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА КИКИНДЕ

Минулу 2021. годину на ширем подручју града, не само због тога што је „најважнија споредна ствар на свету” далеко најпопуларнији спорт планетарних размера, обележили су, пре свих, фудбалери ОФК Кикинде вративши се након девет година у Српску лигу „Војводина”. Када у обзир узмемо и најављену изградњу новог Градског стадиона по УЕФА стандардима, јасно је, овом клубу ускоро ће бити тесно и у  поменутом „покрајинском атару” и нови догледни циљ, бесумње, биће повратак у савезни степен надметања односно пласман у наш други ранг, први пут у овом столећу. Наравно, за почетак, мораће ОФК Кикинда, по могућству без превише стреса, осигурати останак у друштву српсколигаша.

А у другом степену надметања током јесени за нама одлични су били рукометни колективи с именом града премда је над мушким клубом остала тамна сенка с пролећа ове године када се обрукао испавши, пре свега због начина, из елитног ранга.

Ватерполисти ЖАК-а пак најавили су ренесансу њиховог спорта, али предстојећег пролећа на златну јесен мораће ударити додатну глазуру.

Сеоски фудбалски клубови као и ЖАК, углавном су жестоко  посртали пролетос, или у најбољем случају таворили, а онда се јесенас у нижим ранговима подизали, премда су неки, о Рускоселцима је реч, и током целе календарске године полагано расли.

У појединачним спортовима имали су Кикинђани неколико запажених резултата, али је изостао онај главни – пласман најбољег кикиндског стрелца на Олимпијаду у Токију.

Oд 2021, под овим небом, нема више двојице великана кикиндског спорта – бокса односно атлетике.

 

Јануар

 

-ОФК Кикинда с новим спортским директором Милошем Зечевићем и тренером Марком Гутешом, и с нескривенoм шампионском амбицијом, отпочела је припреме за други део сезоне на војвођанском „Истоку” (на слици).

-У СЦ „Језеро“ одржано је Првенство Србије у голбалу, параолимпијском спорту слепих и слабовидих. Наступиле су четири екипе из: Београда, Чачка, Новог Сада и Кикинде те још и једна женска екипа ван конкуренције. Кикиндска Будућност била је друга.

-На финалном турниру Купа Србије у Новом Саду, прва места у дисциплини ваздушни пиштољ освојили су мушки и женски тимови Кикинде те Душко Петров у појединачној конкуренцији. За мушку екипу, поред њега, пуцали су и Борис Миклуц и Ервин Шалго, а за женску: Јелена Томић, Станислава Попов и Неда Сарић.

 

Фебруар

 

-Рукометаши Кикинде започели су такмичeње у такозваном плеј-ауту – доигравању за останак у најјачој конкуренцији Аркус Супер лиге Србије.

-На Првенству Србије у гађању стандардним ваздушним оружјем у Нишу, екипа стрелкиња Кикинде: Јелена Томић, Станислава Попов и Неда Сарић (на слици) освојила је прво место док је мушки тим: Душко Петров, Борис Миклуц и Ервин Шалго заузео друго место у држави.

 

Март

-Наши фудбалски клубови отпочели су такмичења у Српској, Војвођанској односно Подручној лиги. Великоселци и Новокозарчани у борби за опстанак у друштву српсколигаша, ОФК Кикинда у трци за пласман у овај ранг, а ЖАК-у прети испадање у подручни степен.

-Младог члана СД Кикинде Димитрија Стефановића (на слици), Стрељачки савез Србије прогласио је за најбољег стрелца наше државе у категорији пионира за 2020. годину.

 

Април

 

-Кошаркаши Велике Кикинде доигравање за останак у Првој регионалној лиги „Север” КС Војводине, завршили су на шестом месту и захваљујући расплету у вишим ранговима избегли испадање у последњи степен такмичења.

 

 

Нада Миладинов (на слици), саватисткиња иђошке Арене, у Обреновцу на Првенству Србије у дисциплини асаут постала је првакиња државе у категорији до 52кг.

-Одбојкаши Кикинде у Другој лиги „Север” ОС Војводине, окончали су сезону на четвртом месту.

-Одбојкашице Кикинде нису успеле да се кроз плеј–оф Прве војвођанске лиге „Југ” пласирају у додатне квалификације за улазак у Другу лигу „Север” ОС Војводине, а у поменутом доигравању наступао је и други градски клуб КИ 0230. Два клуба потом су спојена у један: Градски женски одбојкашки клуб Кикинда 0230.

 

Мај

-Фудбалери новокозарачке Слободе освојили су Куп на територији ФСП Зрењанин. Новокозарчани су боље изводили једанаестерце од домаћег Омладинца – 5:4 (0:0). Слобода је наставила надметање у Купу на подручју ФС Војводине, али је у четвртфиналу на свом терену испала од Слоге из Ердевика.

-Преминуо Драгутин Илић Роки (1956.), један од најбољих боксера Кикинде свих времена.

-Куглашице кикиндске Кике 0230 завршиле су у Првој лиги Србије група „Војводина” на другом месту иза новосадског Радничког који се пласирао у елитни ранг.

-Фудбалери рускоселске Црвене звезде месец дана пре краја такмичења у Подручној лиги „Зрењанин” осигурали су  пласман на војвођански „Исток”.

 

-Каратисти кикиндског Феникса – мушки тим: Срђан Кочиш, Никола Албулов и Алекса Ротаров те женска екипа: Лена Јаковљевић, Андреа Инђић и Александра Ћурчин, освојили су у Беочину друга места у Купу Србије у дисциплини кате.

 

-Рукометаши Кикинде испали су из Аркус Супер „А” лиге у Супер „Б” лигу група „Север-Центар”, јер су додатно доигравање у мини-лиги за останак завршили на претпоследњем месту лествице.

-Стрелци Кикинде освојили су у Гучи екипно друго место на Првенству Србије у дисциплини серијска ваздушна пушка. Пуцали су: Ервин Шалго, Ђури Росић и Веселин Величков.

-Три кола пре краја такмичења на војвођанском „Истоку”, ОФК Кикинда (на слици) осигурала је повратак, након девет година, у Српску лигу „Војводина”.

-Слобода и великоселска Козара, два кола пре краја Српске лиге „Војводина” и теоријски изгубиле су шансу да се спасу испадања на војвођански „Исток”.

-Напредак из Банатске Тополе у Међуопштинској фудбалској лиги „Кикинда-Житиште”, шестом и истовремено најнижем  рангу надметања, завршио је на шестом, последњем месту табеле.

-Чланови кикиндског Феникса у седећој одбојци заузели су у Првој лиги Србије пето место или треће одоздо.

-У хрватском граду Осијеку на првенству Европе у гађању ваздушним оружјем, стрелац-пиштољаш Кикинде Душко Петров није стигао до олимпијске норме за Токио, испао је у квалификацијама.

 

Јун

 

Фудбалери Слободе и Козаре, сада и званично, испали су из Српске у Војвођанску лигу, а ЖАК-а с војвођанског „Истока” у Подручну лигу „Зрењанин” док се ОФК Кикинда вратила у друштво српсколигаша.

 

-У Бору на првенству Србије у стронгмену, члан кикиндског Бемикија Владимир Булатовић одбранио је наслов државног првака пошто је био најбољи у свих шест дисциплина.

 

-Кикинђанка Барбара Вашалић (на слици), репрезентативка Србије у бодибилдингу и фитнесу на Првенству Балкана у румунском граду Дробета Турну-Северин, заузела је треће место у категорији велнес фитнес, а екипно као део екипе Србије била је друга.

 

-У Подручној лиги „Зрењанин”, у којој је још шест кола пре краја рускоселска Црвена звезда надмоћно освојила прво место и пласирала се у Војвођанску лигу „Исток”, наковачки Полет у завршници такмичења изгубио је друго место и  доигравање против другопласираног из Подручне лиге „Панчево” док су мокрински Делија и башаидска Војводина пред крај сезоне осигурали останак у лиги.

 

-На првенству Србије у гађању малокалибарским оружјем у Новом Саду, Душко Петров пуцајући из МК пиштоља средишњег паљења био је први, а у дисциплини МК пиштољ  други. У овој диспциплини пуцали су још и Борис Миклуц и  Стефан Попаживанов па је поменута тројка збирно донела СК Кикинда екипно друго место. Друге су биле и стрелкиње Кикинде у дисциплини МК спорт пиштољ. Појединачно, Неда Сарић и Јелена Томић заузеле су друго, односно треће место, а део екипе Кикинде била је и Теа Аризановић.

 

-Кикиндски Мамути победници су Друге лиге Србије у америчком фудбалу. Почетак нове сезоне у Првој лиги Србије предвиђен је за март 2022. године.

 

-На Светском купу у Осијеку у екипном надметању, мушки пиштољашки тим Србије у којем је био и Душко Петров, освојио је друго место. Петров је у појединачној конкуренцији испао у квалификацијама заузевши 36. место.

 

Јул

 

-Фудбалери ОФК Кикинде (на слици), са шефом стручног штаба Гутешом, започели су припреме за нову сезону у Српској лиги „Војводина”, повратничку након безмало деценије, али је недуго потом у првога тренера промовисан Ненад Ковачевић некадашњи капитен Црвене звезде и репрезентативац Србије.

-На финалном турниру Купа Стрељачког савеза Србије малокалибарским оружјем у Новом Саду, Душко Петров освојио је прва места у категорији пиштоља слободног избора односно средишњег опаљења. Клупска колегиница из Кикинде, Јелена Томић била је друга у женској конкуренцији.

 

Август

-На летњем првенству Србије у Нишу, треће место заузела је женска штафета Велике Кикинде на 4х50м краул у апсолутној конкуренцији у саставу: Имара Бела Торпе, Дејана Весков, Милица Матијевић, Јана Страјнић.

-ФК ЖАК утакмицом ветерана с београдском Црвеном звездом (на слици), обележио је 90 година постојања клуба.

 

-Отпочела је нова фудбалска сезона за ОФК Кикинду у Српској лиги, као и преостале наше клубове у Војвођанској односно Подручној лиги.

 

Септембар

 

-Преминуо велики атлетски стручњак Кикинђанин Петар Чонградин (1948.).

 

-Рукометаши и рукометашице (на слици) клубова с именом града започели надметања у Супер „Б” лиги с истим циљем – да се пласирају у елитни ранг Србије.

Октобар

 

-На кикиндском Вашаришту у финалу Купа ФСГ Кикинда, фудбалери ЖАК-а (на слици) победили су, 5:3 (1:1) након једанаестераца, тим наковачког Полета.

-Стреличари кикиндског Кентаура Кристијана Кукић у стилу голи лук и Тибор Хорват коњичким луком, освојили су прва места на првенству Србије у „Три Д” стреличарству одржаном на планини Гоч.

 

-У Београду на првенству Србије у бодибилдингу и фитнесу, Кикинђанка Барбара Вашалић освојила је треће место у категорији велнес фитнес.

 

-Напредак из Банатске Тополе у Међуопштинској фудбалској лиги „Кикинда-Житиште”, која броји девет клубова, на крају јесени заузео је шесто место с осам бодова.

 

Новембар

 

-Џудисти кикиндског Партизана након једнодневног турнира Прве лиге у Београду, пласирали су се у Супер лигу Србије истога облика. Кикинђани су савладали тимове: Јединства (Качарево), Спартака (Суботица) и Војводине (Нови Сад), а у финалу за престиж, изгубили од ЏК Новосадски.

 

-Свечаном академијом и доделом признања (на слици: председник клуба Слободан Јакшић и градоначелник Никола Лукач) на безену СЦ „Језеро” кикиндски ВК ЖАК обележио је 70 година постојања под три имена.

-ОФК Кикинда у Српској лиги „Војводина” на крају јесење полусезоне заусзела 11. место на лествици са 16 бодова, три више од екипе која се налази прва испод тренутне „црте опстанка”.

 

-У Војвођанској лиги „Исток”, новокозарачка Слобода презимиће на трећој позицији с 31. бодом, пета је рускоселска Црвена звезда с 24, а 11. великоселска Козара с 18.

 

-Кикиндски ЖАК с 37 бодова, зиму ће провести на првом месту у Подручној лиги „Зрењанин”, наковачки Полет други је с бодом мање, на осмом месту налази се мокрински Делија с 21, а башаидска Војводина сакупила је 12 бодова и претпоследња, 15. је на табели.

 

Децембар

 

-Репрезентативка Србије Нада Миладинов Форе из иђошке Арене, у белгијском граду Ловервалу на првенству Европе у саватеу у дисциплини асаут, освојила је друго место у категорији до 48кг.

 

-Женска штафета Велике Кикинде: Дејана Весков, Нина Торњански, Јана Страјнић и Милица Матијевић, на зимском првенству Србије у малим базенима у Зрењанину у апсолутној конкуренцији била је трећа на 4х50м мешовитим стиловима.

 

  • -Јесењу полусезону у Супер „Б” лигама мушке и женске  конкуренције, рукометаши Кикинде (на слици) и  рукометашице клуба с именом града, окончали су као лидери на табелама и први фаворити за пласман у елитне рангове Србије. Оба наша клуба играли су и финала Купа РС Војводине у Бачкој Паланци. Мушки тим био је бољи од каћког Југовића и пласирао се у Куп Србије док је женска екипа изгубила од Врбаса.

  • -У Првој лиги Војводине, рукометашице Мокрина претпоследње су на лествици.

 

  • -На претпоследњој позицији зимоваће рукометаши мокринске Црвене звезде у Другој лиги Војводине.

 

  • -Оба клуба са шире територије града Кикинде: Галадска у мушкој и рускоселски Чарнојевић у женској конкуренцији, наступаће у другом делу сезоне у доигравању за останак у Првој „Б” лиги.

 

  • -Куглашице кикиндске Кике 0230 најбоље су након јесење полусезоне у нашем другом рангу – у војвођанској групи Прве лиге.

 

  • -У Другој војвођанској лиги куглаши кикиндског Радничког ЛК на седмом су месту.

 

  • -„Кикиндска златна рукавица” оржана је 45. пут, а први пут била је директно преношена на ТВ Арена фајт.

 

  • -У Првој „Б” лиги кикиндски ЖАК на кратком зимском предаху заузима прво место с којег се на пролеће може пласирати у наш други ватерполски степен такмичења.

 

  • – Кошаркашице кикиндске СО ЖКК у Првој регионалној лиги „Север”, у групи „А” на паузу су отишле као шесте на табели, а кошаркаши Велике Кикинде у Б групи лиге истога имена и ранга, последњи су без победе с 11 пораза. На пролеће, највероватније, обе екипе у плеј-аут доигравању бориће се за останак у лигама.

 

  • -У северној групи Друге лиге, која као наш четврти ранг окупља војвођанске клубове, одбојкаши Кикинде први део сезоне окончали су на другоме месту, а новоосновани Градски женски одбојкашки клуб Кикинда 0230, настао спајањем ЖОК Кикинда и ЖОК КИ 0230, иако пролетос, тада још као првопоменути колектив, није на терену изборио пласман ипак је започео јесенас надметање у поменутом рангу и зимује на 11. претпоследњој,  позицији.