ПЕТ ГОДИНА ОРГАНИЗОВАН И ПОСВЕЋЕН РАД СА МЛАДИМА ДОНЕО ПРАВЕ РЕЗУЛТАТЕ

  • МЛАДИ ЖАКОВЦИ, ПОНОВО, УБЕДЉИВО НАЈБОЉИ
  • Завршена првенства Подручне фудбалске лиге за најмлађе категорије 

 

У суботу и недељу 15. и 16. јуна, одигране су последње утакмице у првенствима Подручне фудбалске лиге за пионире и кадете у сезони 2018/19. На стадиону ЖАК-а, кадети овог клуба славили су две убедљиве победе – 9:1 против Јединства, из Новог Бечеја и 2:0 против Црвене звезде, из Руског Села. Пионири ЖАК-а су још пре овог викенда обезбедили прво место. У конкуренцији 11 клубова из три општине: Кикинде, Новог Бечеја и Житишта, млади „Жаковци” су поново најбољи.

Тим поводом организована је пригодна свечана манифестација уз присуство званица и позантих личности. Организатори су били Фудбалски савез града Кикинде и ФК ЖАК. Додељени су пехари капитенима победничких екипа ЖАК-а: пиониру Владимиру Адамовићу и кадету Огњену Чубрилу, као и најбољем голгетеру у кадетској конкуренцији Немањи Нешићу (ОФК Кикинда).

Признања су уручили Дејан Мелар, директор Подручне лиге, и Јован Попесков, сарадник за спорт у локалној самоуправи Кикинде. Такође су уручена и признања Фудбалског савеза Града Кикинде Стевану Дивјачком Бати, легенди кикиндског фудбала, за изузетан допринос развоју фудбалског спорта, као и најуспешнијем пиониру Јовану Будаиу, пониклом у ЖАК-у, а од пре пола године члану новосадске Војводине и репрезентативцу Србије.

Признања је уручио Милован Ћурчић, председник Комисије за млађе категорије Фудбалског савеза града Кикинде.

Целој манифестацији су присуствовали и у њој активно учествовали Никола Лукач, начелник Севернобанатског округа, Јелена Бакић, председница Спортског савеза Кикинде и Иван Шибул, секретар ФСГ Кикинде.

Сви ови успеси млађих селекција ФК ЖАК резултат су вишегодишњег организованог и посвећеног рада координатора тренера, искусних и стручних људи из здравства, образовања, физичке културе, правосуђа, привреде, фудбалских ветерана, родитеља деце, спонзора и великог броја верне ЖАК-ове публике.

Треба посебно напоменути да рад тренера са млађим категоријама заслужује сваку похвалу, а реч је о Ивану Вујину, Ивану Радишићу и Саши Трифунцу, такође и веома добру сарадњу са Јовицом Лакићем, тренером првог тима, који је и члан стручног штаба Фудбалског савеза Србије за млађе категорије. У првом тиму ЖАК-а данас игра 75 одсто фудбалера испод 20 година, те је ово и најмлађа екипа Војвођанске лиге. Координатори рада са младима су Далибор Влајков, председник Скупштине клуба и Мирослав Лукач, члан Скупштине.


КАКО ЈЕ ПОЧЕЛО ПРЕ ПЕТ ГОДИНА

Група фудбалских ветерана на челу са Стеваном Батом Дивјачким, бившим омладинским репрезентативцем тадашње Југославије и веома успешним играчем у савезним лигама: у Пролетеру (Зрењанин), Радничком (Сомбор) и Осијеку, а пониклим из ЖАК-а и Одреда, основала је Фудбалску школу „Џата” у склопу ФК ЖАК. Успостављена је директна сарадња са спонзором Александром Сашом Ердељаном, сином Милоша Ердељана Џате, такође кикиндске фудбалске легенде. Млађи Ердељан живи у Америци, а ова успешна сарадња и данас траје на обострано задовољство покривено високом и комплексном бригом о животу, раду и успеху најмлађих у клубу.

Рад са најмлађим фудбалерима је заиста свеобухватан, а у исто време и бсплатан, јер родитељи не плаћају никакву чланарину.

Води се организована брига не само о тренирању, већ и о успеху у школи, васпитању, усмеравању, па и каснијем студирању и запослењу. Поента је и форсирање здравог начина живота.

Може се аргументовано тврдити да се у оваквом комплетном и комплексном раду спроводи доследно Програм Министарства спорта и омладине: „Против дроге, алкохола и сваког зла против младих”!