КИКИНДСКО ВАТЕРПОЛО ПРОСЛАВИЛО 70 ГОДИНА

  • ТРИ ИМЕНА ЗА СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА НА ТРИ ВОДЕ
  • Данашњи ЖАК, осим што је битисао на Бањи, Штеванчевој бари и у садашњем дому СЦ „Језеро” носио је и три имена пре садашњег наш клуб звао се Одред, а основан је 1951. као Раднички

Спектакуларном Академијом на безену СЦ „Језеро”, кикиндски ВК ЖАК, којем је поменути објекат и дом у последње 42 године, обележио је 70 година постојања под три имена – пре садашњег, којег носи од 1968, кикиндски клуб био је још и Одред док је основан као Раднички, а проживео је својих седам деценија на три воде: Бањи, Штеванчевој бари и у „Језеру”. На прве године битисања клуба подсетио је Душан Лукач некадашњи голман кикиндског клуба, потом и дугогодишњи члан управе и спортски делатник, а онда је у свом говору пролетео и кроз деценије оставивши 10. новембарске вечери и својеврсно сведочанство.

Код Бонове Бање Кикинђани су се 7. јула 1951. године окупили на отварању пливачког и ватерполског базена. Изградили су га радници „Ливнице” и „Тозе Марковића”. Зрењанински Пролетер био је први гост и победио је уверљиво. Клуб је понео име Раднички, а 1962. пресељен је на нови отворени базен олимпијских димензија изграђен у оквиру Штеванчеве баре. Клуб се звао и Одред, а сада већ 53 године носи име ЖАК подсетио је оне најстарије, а млађе спортско-хроничарски едуковао Душан Лукач.

Још је емотивније говорио Иво Крстоношић, најпре пливач па ватерполист, Лукачев генерацијски друг.

Имао сам шест година када сам присуство оснивању клуба, а преломни тренутак за кикиндски ватерполо био је 6. октобар 1979. године када је свечано пуштен у рад овај затворени базен. Та година посебно се памти. Када је реч о  екипи, уз разноразне резултатске домете, никада неће бити заборављене наше летње турнеје у време постојања Југославије, дуж целе источне јадранске обале, од Копра у Словенији преко Хрватске до Улциња у Црној Гори присетио се Иво Крстоношић.

Никола Лукач, актуелени градоначелник Кикинде, такође голман ЖАК-а, чак и на прагу 50. године регистровани је играч нашега клуба.

За мене су као спортисту ово врло емотивни тренуци, цео сам живот у ватерполу, у ЖАК-у. И не само ја, ту је и моја породица, моји пријатељи, моји кумови… Учили смо од старијих како да постанемо људи. Сада, у години јубилеја ватерпола у нашој држави 100 година од прве утакмице тада у Краљевини СХС, као и години успеха – освајања олимпијског злата у Јапану, ево и ми Кикинђани имамо чиме да се поносимо, овај наш 70-огодишњи јубилеј такође је вредан. Када говорим у улози градоначелника Кикинде, онда морам напоменути да ће наш град увек подржавати спортске колективе као што је ЖАК, јер такви организовани клубови доказ су да је Кикинда заиста град спорта. Нека наша деца тренирају било који спорт, а ја им препоручујем да то буде баш ватерполо јер је овај спорт симбол Србије, али и Кикинде казао је Никола Лукач.

Председник Ватерполо савеза Војводине Горан Крстоношић нагласио је садашњи такмичарски потенцијал прве екипе ЖАК-а.

С пажњом пратим у новој сезони игре ЖАК-а. После година успона и падова, време је да се ЖАК врати барем у Прву „А” лигу, наш други такмичарски ранг, где му је у овом тренутку и место – истакао је председник ВС Војводине.

Слободан Јакшић, млади председник ЖАК-а, истовремено и активни играч нашега клуба, имао је велику част да се нађе на поменутој позицији баш у години јубилеја.

Драго ми је да смо овакву једну манифестацију успели да организујемо. За ЖАК је ово велики јубилеј и надам се да ће наставити успешно битисање и у наредних 70 година, а и надаљезакључио је Јакшић.

 

ВРАЧАРКЕ ПЛЕНИЛЕ ПАЖЊУ

Чланице београдског Клуба синхроног пливања Врачар, уз једнога свог клупског колегу, улепшале су у сваком погледу свечани догађај на затвореном базену СЦ „Језеро”. Извеле су две тачке и у тих неколико минута плениле пажњу бројних „жаковаца” и њихових гостију на трибинама. Једном броју учесника Академије, оним најистакнутијим, уручене су и плакете, односно захвалнице поводом великог јубилеја.

 

РЕЗУЛТАТ У ДРУГОМ ПЛАНУ

Када су под сводовима „Језера” искључена бљештава светла намењена спектаклу, укључена су она уобичајена. Ревијални меч одиграли су садашњи први тим ЖАК-а и ветерани овога клуба. Резултат је био у другом плану, али остаће запамћено, победили су стари адути.

 

ВЕЧЕ НАБИЈЕНО ЕМОЦИЈАМА

Током Академије, видео порукама из иностранства обратило се више некадашњих асова ЖАК-а. Заједничка нит поруке била је свима иста – жаљење што нису присутни на овом окупљању. Они старији присетили су се и покојних другова, некадашњих саиграча и чланова управе. Иначе и главни говорник на Академији – Душан Лукач, позвао је присутне на минут ћутања за све преминуле чланове кикиндских ватерполских „железничара” па је тако читаво вече на ЖАК-овој „трећој води” било набијено емоцијама.