У КИКИНДСКОМ АТАРУ

ЗАВРШЕНА СЕТВА ШЕЋЕРНЕ РЕПЕ

Ратари на територији града, који су планирали сетву шећерне репе, у протеклим данима завршили су овај посао. Влада Србије донела је нову уредбу којом се субвенционише производња слатког корена, тако да су и површине под овом пролећном културом веће него ранијих година.

За сетву су стекли сви услови, рекао је саветодавац ПСС Зоран Симић.

-Земљиште се угрејало протекле недеље, тако да су очекивања да ће за десетак дана шећерна репа нићи. За сетву ове културе било је довољно влаге у земљишту, али и даље немамо зимске резерве влаге. Повећано је интересовање ратара за шећерну репу захваљујући субвенцији државе, али и бољој прилагођености шећерана када су у питању произвођачи. Један од фактора је и тај, што ова култура и у сушним условима оправда своје трошкове, за разлику од кукуруза – рекао је Симић.

Субвенција државе за шећерну репу је 35.000 динара по хектару, а максимални износ ограничен је на 500 хектара за остварени принос од најмање 50 тона по хектару плативе робе. Предстоји сетва кукуруза и сунцокрета.

-После ускршњих празника интензивира се сетва кукуруза и сунцокрета. С обзиром на ниво механизације на терену, сетва може да се обави за десетак дана, тако да се ништа неће изгубити. Очекујем да ће се површине под кукурузом смањити, али то ће се знати почетком маја – рекао је Симић

Јесењи, зимски и рано пролећни временски услови погодовали су озимим културама. Уколико будемо имали значајније падавине у мају и почетком јуна, приноси могу бити солидни.

-Савет ратарима је да што пре заштите јечам и пшеницу од болести, јер је висок потенцијал да ће доћи до инфекција – закључио је Симић.

Под пшеницом и уљаном репицом за 30 до 35 процената има више површина у односу на вишегодишњи просек. Код ових култура, какав-такав род је загарантован без обзира на годину и то нагони ратаре да их више узгајају.