ПРОИЗВОЂАЧИ РЕЛАТИВНО ЗАДОВОЉНИ ГОДИНОМ

СЕЗОНА КИШЕЉЕЊА КУПУСА

Упркос неуобичајено топлом времену за ово доба године, календарски је сезона кишељења купуса. Лоша година за пољопривреднике одразила се и на произвођаче поврћа, а само они који су испоштовали агротехничке мере и константно заливали могу да се надају солидном роду купусњача. Иван Живин, пензионер, на Стрелишту узгаја футошки купус. Како истиче купаца има.

-Задовољан сам како иде продаја и до сада сам већ продао добар део рода. Расадио сам око хиљаду струкова купуса који ће донети род од преко хиљаду килограма. Половина је већ продата јер је потражња за футошким купусом велика јер га мали број произвођача узгаја. Производњом овог купуса бавим се већ две деценије, тако да имам сталне муштерије – сазнајемо од нашег саговорника.

Расад сам производи, јер како каже, само тако може да гарантује за квалитет. Као и купусу, и расаду је неопходна велика количина воде.

-Сви знамо какво време смо имали током пролећа и лета. Морао сам да заливам и расад и купус свака два сата. Чим не залијем, купус је почињао да вене јер га сунце испржи и листови се осуше. Имам систем за наводњавање у виду прскалица – напомиње Иван Живин.

Цена футошког купуса је 50 динара за килограм, а Живин додаје да је за купца цена увек велика, а за продавца мала.

-Прскалице раде најмање три, четири сата за једно заливање, а ове године било је неопходно заливати и три до четири пута на дан. Струја потребна за рад система за наводњавање је најскупља ставка, те ова цена није у потпуности адекватна трошковима производње – напомиње Живин.

И први комшија Ивана Живина, Ђурица Јоргин дугогодишњи је повртар. Напомиње да променљиво време у октобру има лош утицај на купусњаче, нарочито на карфиол. Ујутро има мраза, а током дана температуре се крећу и преко 20 степени.

-Карфиол је изузетно захтевна биљка. Имали смо екстремно суво и топло пролеће и лето, тако да смо га заливали два пута на дан да би расад опстао. Чим се толико залива, земља се испира и треба је нађубрити. Иако је крај октобра, и даље заливам парцелу под карфиолом јер влаге у земљишту малтене да нема, а још увек нема ни рода – каже Јоргин.

Расадио је око 2.500 струкова карфиола на две парцеле.

-Трећину расада засновали смо седам дана раније него што је то уобичајено и ту имамо неког рода. Не стиже онако како смо навикли да одједном беремо и до 150 комада, убирамо између 15 и 20 комада – додаје Јоргин.

Када се саберу трошкови производње, карфиол не би требало да се продаје испод 150 динара за килограм. Газдинство Јоргин познато је и по производњи празилука.

-Празилук је у пуној фази и њему пријају ови временски услови. Планирамо да га наредног месеца утрапимо како би га било читаве зиме. Празилук је исплатив за производњу, а тренутна цена му је 80 динара за комад – рекао је Ђурица Јоргин.

Ђурица производи и купус и то сорту „браво“. Како објашњава, он је отпорнији на постојеће временске прилике и почела је берба. Потражња није онаква каква се очекивала, прецизира наш саговорник. Каже да се купус све мање кисели у кућним условима, а све више купује у продавницама.