ЗВОНКО КАРАНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ДУШАН ВАСИЉЕВ” ВРАТИЛИ НАГРАДУ ПОЕЗИЈИ

Жири за доделу књижевне награде „Душан Васиљев” који су чинили Ивана Пешко, Владимир Арсенић и Срђан Срдић донео је одлуку да награда припадне Звонку Карановићу за збирку поезије „Златно доба”. Како стоји у образложењу, збирка представља најрадикалнији заокрет у песништву овог аутора, а истовремено његова поезија блиска је песничком изразу Душана Васиљева.

Постапокалиптично, надреалистички имагинариј који Карановић у својој књизи успоставља, функционише као далека и јасна спона са најуспешнијим делима Душана Васиљева. Мајстроство организације текста истовремено суочава читаоце са појачаном фрагментарношћу, стварношћу, са исцепканом сликом света која није више тек смисаона слагалица – образложила је Ивана Пешко испред жирија.

Сви чланови жирија навели су да им је посебно задовољство што je награђивњем збирке песама, награда враћена поезији, узимајући у обзир да је на том пољу Душан Васиљев оставио највише трага.

Награду коју чине плакета „Душан Васиљев” и новчани износ од 1000 евра додељена је лaуреату Звонку Карановићу на свечаности организованој у ту част у среду, 23. марта у Градској кући, на Дан школе Гимназије. Том приликом, Карановић је навео да је ова награда за њега посебна:

Мени је Душан Васиљев један од омиљених песника још од првог сусрета са његовом поезијом. Касније, када сам почињао да пишем, увек сам се радо враћао њему и читао његова дела из разлога што је кроз његове стихове исијавала једна невероватна искреност. Душан Васиљев је песник ког човек не може да не воли – рекао је Карановић на додели награде. Он се осврнуо и на своју књигу, истакавши да је по доминантној негативној емоцији врло блиска песничком изразу Душана Васиљева.

Поред Карановића, на ужем списку жирија за награду су се нашли и романи „Иследник” Драгана Великића и „Пертле” Божидара Мандића, збирке прича Срђана В. Тешина „Приче с Марса” и „Препознавања” Јасне Димитријевић, као и збирка поезије „Ониричке песме” Илхана Пачариза.

Одлуку да Карановић понесе награду „Душан Васиљев” није била једногласна, те су за „Златно доба” гласали Ивана Пешко и Владимир Арсенић, док је Срђан Срдић свој глас дао Божидару Мандићу за роман „Пертле”, из како је навео етичких разлога. Наиме, како је сам учествовао у сређивању овог рукописа, било је немогуће да свој глас додели овом аутору, чију је збирку окарактерисао као најбољу међу пристиглим рукописима. Срђан Срдић навео је да су се он и Владимир Арснић обавезали да у наредне две године припреме сабрана дела Душана Васиљева, у чему ће финансијску подршку пружити Град Кикинда.

Чланица Градског већа задужена за културу Станислава Хрњак истакла је да је жири приликом доделе радио савесно и навела да је додељивање ове награде напокон добило значај какав и заслужује.

Поред свега што је у претходним годинама било посвећено Душану Васиљеву, данас добија једну нову димензију, озбиљнију. Не само када је реч о жирирању и приступу додели, него и по томе што је Гимназија Душан Васиљев” активно укључена у то – рекла је Хрњакова и додала да је обавеза свих Кикинђана да негују успомену на Васиљева и подвукла чињеницу да је гробно место Душана Васиљева уређено средствима Града.

У конкуренцији за награду „Душан Васиљев” за 2015. годину нашло се 119 дела која ће се наћи у фонду Народне библиотеке „Јован Поповић”. Награду додељује Град Кикинда у сарадњи са Гимназијом „Душан Васиљев” и Народном библиотеком „Јован Поповић”.


 

О ЛАУРЕАТУ

Звонко Карановић је српски песник и романописац. Рођен је 1959. године у Нишу, а тренутно живи у Београду.

Своје писање базира на искуствима из књижевности, филма и поп културе. Песме Звонка Карановића преведене су на десетак европских језика, а ових дана његова збирка „Златно доба” биће издата и у САД-у.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *