У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ПРОСЛАВЉЕН 22. КИКИН РОЂЕНДАН

  • „МАМУТФЕСТ“ У ЗНАКУ БРОДОВА
  • Лајтмотив овогодишње манифестације били су бродови, а током два дана одржане бројне радионице са овом темом, намењене најмлађим посетиоцима

 

Народни музеј Кикинда дводневним програмом 12. „Мамутфеста“ прославио је Кикин рођендан у друштву најмлађих суграђана и гостујућих музеја из државе и иностранства. Овогодишњи учесници представили су се изложбама на тему брода, а сваку је пратила и радионица за децу.

Прослави Кикиног рођендана присуствовала је мала суграђанка Вања, која је повела и другара Нестора. У дворишту Музеја заједно су правили рођенданску честитку.

Кика је била мамут и живела је овде. На Мамутфесту можемо да цртамо, пишемо и нешто правимо од пластелина, али најлепше ми је да бојим. Некада дођем у Музеј и када не славимо рођендан – рекла је она.

Изложбу Музеја Русе из Бугарске пажљиво је разгледала Кикинђанка Јована Петровић. Како је рекла, редовно посећује „Мамутфест“.

Занима ме историја и волим да гледам старе ствари. Фин је осећај када видим шта је било у прошлости и када видим Кику. Једном смо тата и ја гледали како је Кика заронила у онај живи песак, а нису је видели и онда смо је ми нашли – рекла је она.

„Мамутфест“ је музејски фестивал пре свега намењен деци и родитељима. Према речима директорице Народног музеја Лидије Милашиновић, доносећи нове садржаје у оквиру „Мамутфеста“ сваке године направе корак напред.

Суштина Мамутфеста” је радионичарски програм који организујемо ми из Музеја, али и наши гости. Јако нам је важно и дргоцено што је „Мамутфест” препознат у региону као манифестација која је интересантна нашим колегама из других музеја – рекла је директорица кикиндског музеја.

Према оцени председнице Скупштине града Кикинде Станиславе Хрњак, „Мамутфест“ постаје мали бренд Кикинде, с обзиром на то да прати причу Кике, која је велики кикиндски бренд.

На овогодишњем „Мамутфесту” представио се Поморски и историјски музеј из Ријеке изложбом Карпатиа-Титаник, као и Регионални историјски музеј Русе из Бугарске. Поред њих, на „Базару музеја и идеја“ учествовали су Музеј афричке уметности, Музеј града Београда, Музеј Војводине, Галерија слика Сава Шумановић, „Тера“, а одржана је и стрип радионица „Епика“. Поред тога, Удружење „Слама“ из Осијека направило је мамута од сламе у природној величини.


ФОСИЛ НАЂЕН 1996. ГОДИНЕ

Фосилни остаци мамутице Кике пронађени су у Кикинди 4. септембра 1996. године у глинокопу „Тозе Марковића”, на дубини од 21 метрa. Кика припада врсти мамута која је позната под називом степски слон и претходи врсти рунастог мамута. Пронађени скелет је готово комплетан, очувано је око 90 посто коштане масе. Кикиндски мамут био је висок око 4,7 м, дуг око 7 м са кљовама дужине 3,5м. Претпоставља се да је тежио око 7 тона.