У КИКИНДИ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЖРТВАМА РАТОВА ДЕВЕДЕСЕТИХ

  • „ТУГА“ ДОБИЛА МЕСТО НА ТРГУ

 

На спомен-плочи исписана имена двадесет седморо погинулих и несталих Кикинђана током оружаних сукоба од 1990. до 1999. године

Породице погинулих и несталих Кикинђана у ратовима деведесетих и током НАТО агресије, својим најмилија моћи ће да одају почаст испред споменика „Туга“, који је симболично откривен 24. марта у центру града. Пуних 18 година од иницијативе породица погинулих, споменик су откриле заменице градоначелника Босиљка Срдић и Аница Дрињак, представница породица погинулих и Одбора за подизање споменика.

Споменик „Туга“

У своје и име града свима вама желим да захвалим на стрпљењу и на томе што сте толико дуго чекали. Споменик је откривен на данашњи дан због симбола који он представља. Не желимо да се икада више у нашој земљи понове ратне стахоте – рекла је Босиљка Срдић, заменица градоначелника.

Аница Дрињак у исто време била је и срећна и тужна јер се, међу осталима, она највише залагала да споменик буде подигнут.

Пре тачно 19 година 24. марта 1999. године у нападу НАТО авијације мој брат Миодраг Галешев је погинуо. Био је старији водник прве класе и на најсуровији начин отргнут је из нашег загрљаја. Тешко ми је да било шта кажем у овом тренутку који смо сви ми који смо изгубли неког у ратовима деведесетих коначно дочекали. Кикинда данас одаје дужну почаст онима који су дали своје животе бранећи отаџбину, тако да наши најмилији неће бити заборављени – рекла је са сузама у очима Аница Дрињак.

На спомен-плочи, својеврсном подсетнику на ратне страхоте, налази се 37 имена погинулих и несталих суграђана. Иначе, о споменику се скоро две деценије причало, али се до крајњег решења услед различитих мишљења тешко долазило. Сви који су радили на постављању спомен-плоче велику захвалност дугују градоначелнику Павлу Маркову, који је у своје и име Града, пружао пуну подршку овој иницијативи.

Између ових решења чланови Комисије једногласно су изабрали идејно решење Риста Михића. Жири је установио да се одабрано решење најбоље уклапа у заштићено језгро Кикинде, да поседује уметничка и споменичка својства, али и да преноси идеју бола и празнине која остаје након ратова. Такође, идејно решење одговара теми за коју је намењен.

Председник Комисије за споменике и члан Градског већа Саша Танацков додао је да није било лако ускладити сва различита мишљења, политичке ставове, различита схватања историјских догађаја.

Успели смо да решимо готово нерешив проблем који је трајао скоро двадесет година. Ово је за нас била велика одговорност. Поставили смо се изнад свих и успели да дођемо до решења које ће задовољити већину – истакао је Танацков.

Откривању споменика присуствовале су породице погинулих и несталих у ратовима деведесетих, представници локалне самоуправе и Скупштине Војводине, борачких организација, Војске Србије, полиције. Споменик „Туга“ рад је академског вајара Риста Михића из Београда који је говорио на свечаној академији која је после откривања споменика одржана у Културном центру Кикинда.


ПОКРЕТАЧИ ИНИЦИЈАТИВЕ

Одбор за подизање спомен-обележја погинулим борцима Кикинде 1990-1999, који је подносилац Иницијативе за подизање споменика погинулим борцима Кикинде 1990-1999 чине следећа удружења:

Српски ратни ветерани Кикинда, Секција породица погинулих у ратовима 90тих, Независни синдикат полиције, Резервне војне старешине Кикинде, Савез самосталних синдиката Србије Кикинде, СУБНОР Кикинда, Савез потомака ратника Србије 1912-1920 Кикинда, Ратни војни инвалиди Кикинда.

О избору решења одлучивала је Комисија у саставу: Маја Ракочевић Цвијанов – магистар, академски вајар, председник, Аница Дрињак – представник породица погинулих, Маријана Мирков – академски сликар, представник Града Кикинде. Седници на којој се одлучивало присуствовали су и председник Комисије за споменике Саша Танацков и Даница Сантовац – представница ЈП „Кикинда“, које је ангажовано за припремне радове терена где је постављено спомен-обележје.