„ОСКАР АРХИТЕКТУРЕ“ ПРИПАО КРЕАТОРКАМА ОБЈЕКТА У СУВАЧАРСКОЈ УЛИЦИ У КИКИНДИ

  • КУЋА „НА ЛАКАТ“, А КАО ИЗ БАЈКЕ
  • Реконструкцијом куће на углу улица Сувачарске и Лазе Костића, сачуван је првобитан изглед са краја 19. века, када је саграђена

Архитекта Аранка Блат и Драгана Алексић Питерсон Кикинђанка која живи и ради у Лондону добиле су престижни награду организације ИКОМОС, саветника УНЕСКА за заштиту културне баштине. Награда „Чувар прошлости“ је у Кикинду стигло у виду кључа и похвалнице. Она са собом носи признање међународних стручњака из бранше.

За награду је заслужна Драгана Алексић Питерсон и њена визија куће „на лакат“ на углу улица Сувачарске и Лазе Костића изграђеној на самом крају 19 века. Адаптацијом и реконструкцијом куће сачуван је изглед какав је имала и када је саграђена.

Ово је моја захвалност Кикинди где сам имала дивно детињство. То желим да моја деца и гости такође осете. Награда је Оскар архитектуре, а нама је признање додељено од стране мађарског ИКОМОС-а. У образложењу стоји да спашава европску традицију и културу – изјавила је Драгана Алексић Питерсон.

Кућа одржава карактер власнице, али је истовремено и интернационална јер је посећују гости из свих крајева света. Поред аутентичног изгледа саме куће и намештај је стар и потпуно се уклапа у ентеријер.

Знала сам да желим ту кућу чим сам је видела. Већ тада имала сам визију како ће изгледати, а захваљујући архитекти Аранки Блат и Александри Влајков, руководиоцу радова, све оно што сам замислила преточено је у стварност и сада имам кућу из снова. Често долазим из Лондона где живим јер јако волим своју родну Кикинду и кућу „Сова“ како је зовем – признаје Драгана Алексић Питерсон.

Драгана Алексић Питерсон била је запослена у Еврпској банци као један од директора. Сад води сопствену организацију „Мед- ми“ или „Луда- ја“. Велики је хуманитарац . У свом раду помаже женским удружењима и организацијама.


ОМИЉЕНИ КУТАК

Соба у којој је кревет бившег власника са каљавом пећи и старим креветом омиљен јој је кутак. Све је на истом месту на ком је било и када је кућа купљена.

Хоћу да моја деца и сви који долазе у моју кућу виде најлепше што Кикинда нуди и најлепше стране српства – закључила је Алексић Питерсон.