ИЗАШАО НОВИ АЛБУМ ГРУПЕ ВАРВАРОГЕНИЈЕ

  • ДА Л` ЈЕ БОЉЕ УМРЕТИ ГЛАДАН ИЛИ СИТ

 

На музичкој сцени Србије недавно се појавио нови студијски албум групе „Варварогеније”. Чланови новомилошевачко-кикиндског бенда, браћа Александар (гитара и вокал) и Арсен (бас гитара и вокал) Вујић и бубњар Станко Ђукић снимили су комплетан материјал у новосадском студију „Херц” и сада планирају да постепено током 2017. године музичкој јавности представе све песме.

Материјал смо због акустике снимали у простору Протестанстке цркве у Новом саду, са којом студио „Херц” има сарадњу. Албум носи назив „Да л` је боље умрети гладан или сит” и на њему се налази 13 песама. На Јутјубу ћемо пуштати песму по песму, а биће урађени и спотови за сваку нумеру – каже Александар Вујић.

На албуму се налази и песма „Свети Сава Кикиндски”, посвећена покојном Сави Савановићу „Лицимуру”, а кикиндска публика могла је премијерно чути на фестивалу „Сувача фест”. Песма је наменски урађена за истоимену позоришну представу, коју припрема оригамиста и сценограф Јован Исаков.

Група „Варварогеније” је основана 2006. године и већ на самом почетку скренула је пажњу музичке јавности. Познат по чврстом рок звуку и интригантним текстовима овај бенд је убрзо поста хит на интернету, а њихова песма „Београдска прдара” била је најслушанија током 2007. године. Прво званично издање групе „Варварогеније” објавила је 2009. године највећа хрватска дискографска кућа „Кроација рекордс” и тим поводом је бенд имао велику промоцију на националној телевизији наших комшија, а уследио је и наступ на међународној гитаријади „Осијек зове”. Претходне године војвођански трио учествовао је на највећем македонском фестивалу „Таксират”, где је одржао концерте у Скопљу, Битољу и Штипу.

Током 2011. године, у издању београдске куће „Ноктурне магазин”, изашао је наш албум „Стигло нам је боље сутра”, са којег се издвојила песма „Крила педофила”. Ова нумера, за коју је спот у форми цртаног филма урадио Кристијан Тот – Кики постала је прави хит и убрзо су реаговали сви познатији медији са простора бивше Југославије. Песма је стигла и до слушалаца у Словенији, где је била хит месеца на познатом Радио Крка из Новог Места – истиче басиста Арсен Вујић.

Провокативни текст песме „Крила педофила” изазвао је праву буру у јавности, јер се о педофилили међу свештенством и криминалним радњама у црквеним круговима ретко говорило, па се бенд нашао у жижи интересовања, али и на удару Српске православне цркве. У истом маниру урађен је 2013. године и нови албум „Европска унија”, а наредне године се појавио и чувени спот „Учитељица”. Група „Варварогеније” је уврштена у „Енциклопедију рок музике у Војводини”, аутора Богомира Мијатовића, а појављује се и у документарном филму о историји војвођанског рокенрола.