У ТОКУ „НЕДЕЉА ЖЕНА“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

  • ДАМАМА С ЉУБАВЉУ
  • Дружење са глумцима, промоција књиге, отварње изложбе, пројекција филма, концерти и други, првенствено дамама намењени, догађаји обележили су ову недељу у Културном центру

 

Поводом обележавања Међународног дана жена, 8. марта, у Културном центру Кикинда током целе недеље организован је богат програм намењен дамама. Жеља организатора, према речима директорице Културног центра Тање Ножице, био је да програм буде разнолик.

Хтели смо да буде интересантно и сваког дана да имамо нешто другачије. Имамо дружење са глумцима, промоцију књига, пројекцију филма, читање љубавне поезије, концерте. Све је усмерено ка дамама. Жене у публици су јако задовољне, због чега је нама изузетно драго. Наш мотив био је да им поклонимо пажњу. Програм је прилагођен женама свих узраста, а улаз се не наплаћује ни за један догађај – рекла је Тања Ножица.

Ово је друга година заредом, како се „Недеља жена“ организује у Културном центру. С обзиром на то да су догађаји у оквиру ове манифестације били успешно реализовани и добро посећени претходног пута, ове године „Недеља жена“ траје два дана дуже.


Разговор са познатом глумицом

Манифестација „Недеља жена“ започета је „Рођенданским вечем са Јелицом Сретеновић“. Позната српска глумица Јелица Сретеновић присећала се анегдота из света филма и приватног живота, преносила своја искуства кикиндској публици. Како је рекла, имала је срећу да ради са људима од којих је могла доста тога да научи.

Глумци су тада свим срцем припадали послу, а данас имате много даровитих, младих људи којима је много теже. Иако нема за све посла, времена и публика су се променили. Публика данас тражи другачији приступ и начин изражавања. Свако време носи своје – рекла је позната српска глумица. Како је Јелици био рођендан управо тог дана, на крају програма глумица је публику почастила рођенданском тортом.

Јелица Сретеновић била је једна од најмлађих студената Факултета драмских уметности, будући да је факултет уписала са свега 16 година. Била је примљена у класи професора Предрага Бајчетића, заједно са Горицом Поповић, Тањом Бошковић, Миланом Штрљићем и другима. Упрокос многобројним улогама које је одиграла, публика је највише памти по лику Ковиљке Коке Станковић из култне серије „Бољи живот“.


Документарац који слави живот

Наредног дана, на програму је била пројекција документарног филма „Госпође у најболим годинама“, ауторке Аните Панић. Документарац који слави живот и жељу за игром, настао је по мотивима пројекта „Госпође“ кореографа Александра Илића. Оком камере филмска екипа је три године пратила даме у зрелим годинама како напорно и вредно вежбају у балетској сали за премијеру представе. Ауторка филма желела је да сазна и представи ко су те даме у ствари, као и због чега су се пријавиле на аудицију за плесни театар.


Љубавни стихови и концерт мамама намењен

Уторак вече био је резервисан за „Вече љубавне поезије са Александром Дунићем“. Познати српски глумац читао је најлепше љубавне стихове, што је изазвало велико одушевљене дама у публици. Дунић је велику популарност стекао је са улогом др Горана Попца у култној серији „Срећни људи“, а шира публика га памти по улогама у серијама „Породично благо“, „Стижу долари“, „Бела лађа“.

Концерт балетске школе Културног центра „Мамама на дар“ одржан је синоћ. Мале балерине на сцени Народног позоришта приказале су својим мамама, бакама, теткама, стринама све што су научиле, вредно вежбајући претходних месеци.


„Недеља жена“- до суботе

Промоција књиге „Дијагноза: љубав“ Симониде Милојковић на програму је вечерас, 7. марта. Књижевно вече почиње у 19.00 часова у Културном центру. Аутрока у књизи доноси причу о Петру, ожењеном и згодном београдском психијатру, који на премијери позоришне представе упознаје Јелену, заводљиву глумицу. Он одлучује да је заведе и истражи да ли је заљубљеност врста психозе.

На сам Међународни дан жена, 8. марта, биће отворена изложба слика „Срце на платну“ ауторке Смиљане Шалго. Отварање изложбе заказано је за 19.00 часова у Галерији Културног центра Кикинда.

Концертом „Музика љубави“ у извођењу певачке групе „Мелизми“ у суботу, 9. марта, биће завршена манифестација „Недеља жена“. Концерт ће бити одржан у Народном позоришту, са почетком у 19.00 часова. Специјални гост биће Ђорђе Јонић, а најављени су и други гости изненађења.