У МОКРИНУ ОДРЖАН 31. МЕМОРИЈАЛ ПОСВЕЋЕН МИРОСЛАВУ АНТИЋУ

  • МИКА АНТИЋ ОД А ДО Ш
  • У импровизованој кафани о мокринском песнику, сликару, новинару… говорили су Раша Попов, Вјера Мујовић, Миодраг Петровић, Богдан Ибрајтер Тане…

 

Варошки трг у Мокрину и овог 24. јуна био је у знаку великог песника, новинара, филмског редитеља и сликара Мирослава Антића. Прошло је 30 година од његове смрти, а Меморијал „Мирослав Антић” одржан је 31. пут.

Tема овогодишњег меморијала била је „Мирослав Антић од А до Ш”, а како је истакао књижевник Мића Вујичић замишљен је тако да се под свим словима азбуке открију делови Микиног изузетно богатог живота.

На Меморијалу се говорило о сликарском опусу Мирослава Антића, његовим акварелима. Било је речи о његовим филмовима јер је познато да је Антић био део Југословенског црног таласа, тако да је осим филмова „Доручак са ђаволом” и „Свети песак” снимао и документарне филмове. Мало је познато да је Југославија први пут учествовала на песми Евровизије захваљујући управо Мики Антићу који је написао песму и убедио композитора Прившега да је сними и да се појави на евровизијском такмичењу тако да су тада светски медији овај догађај назвали први пробијањем гвоздене завесе – истакао је Мића Вујичић, који је уједно био и сценариста овогодишњег Меморијала „Мирослав Антић”.

mika

Књижевник Раша Попов осврнуо се на стваралаштво Мирослава Антића и поделио са присутнима своје успомене на њега.

Мирослав Антић проживео је два или три стваралачка живота. Песничка слава Мирослава Антића далеко је јача него пре 30 година. Његова слава расте и биће још већа у периоду који долази јер је Мика био визионар који и данас има уплива у све животе – рекао је Раша Попов.

Мирослав Антић често је говорио да ће живети хиљаде година, и као што је у својој „Бесмртној песми” описао како ће шашаво летети и живети, тако је слоган Меморијала „30 година после још увек летим и живим”.

Као и претходне три деценије и ове године у Мокрину су се окупили поштоваоци лика и дела Мирослава Антића. У импровизованој кафани на бини о њему су говорили Вјера Мујовић, Миодраг Петровић, Богдан Ибрајтер Тане, Ања Алач, Радован Ристић, тамбурашки оркестар „Мокас”.

Организатор Меморијала је Месна заједница Мокрин. Председник Мз Горан Думитров изразио је наду да ће и у будућности меморијал бити успешан.

Одржавање успомене на великог човека је наша част и обавеза поготово што је Мика из Мокрина. Ово је последњи меморијал који организујем , а на наредним ће бити гост, те се надам да ће манифестација бити још боља и успешнија. Најважније је да се традција очува – додао је Горан Думитров.

Мирослав Антић преминуо је 24. јуна 1986. у 54. години.


ДЕО СВАЧИЈЕ МЛАДОСТИ

Глумице Вјера Мујовић и Ања Алач први пут су учествовале на овој манифестацији.

Мика Антић је саставни део свачијег детињства и младости на овим просторима. Он је чаробан, митски песник без којег српска култура не би постојала – рекла је Вјера Мујовић, док је Ања Алач додала:

Драго ми је што сам била део ове манифестације и што сам говорила диван текст Мирослава Антића. Мислим да је овај песник велика инспирација свим млађим нараштајима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *