У КУРИЈИ ОДРЖАН ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ ДЕЧЈИХ АНСАМБАЛА АДЗНМ „ГУСЛЕ“

  • НЕМА БРИГЕ ЗА БУДУЋНОСТ ФОЛКЛОРА
  • Деца показала шта су научила у последњих годину дана и приказала обиље талента за песму и игру. Све активности „Гусала” подређене обележавању јубилеја – 140 година од оснивања Друштва

 

Дечји фолклорни ансамбли, млађи тамбурашки оркестар и певачка група Академског друштва за неговање музике „Гусле” одржали су Годишњи концерт у дворишту Курије. Уз песму, игру и свирањe на инструментима око 300 чланова овог друштва показало је шта зна.

gusle 2

На Годишњем концерту деца су показала шта су научила у протеклих годину дана.

Уметнички руководиоци дечјих фолклорних ансамбала осим песме и игре, деци која их изводе објашњавају обичаје и традицију која је део свих нас. Уметнички руководилац Драгослав Танацков каже да годишњи концерт представља круну рада у протеклој години.

gusle 3

Водим три дечје групе деце узраста од три до 12 година и осим њих на концерту су се представила деца страјих узрасних група. Уједно оно што знају показала су и деца која похађају фолклорне секције у основним школама „Ђура Јакшић” и „Жарко Зрењанин”. Млађа група премијерно је извела игре из Призрена, док су се најмлађи учесници представили играма које осликавају обичаје око Иванадана – навео је Танацков.

Читава година у „Гуслама” посвећена је јубилеју сточетрдесетогодишњици од оснивања.

Уметнички руководилац старијих дечјих група Магдалена Попов похвалила је најмлађе чланове „Гусала” да имају пуно талента за песму и за игру и свирање на инструментима.

decaci

Жао ми је што нема више дечака, али и ово је спорт у којем се пуно научи. Водим групе узраста од седам до 15 година, играчке и певачке групе, који су се кикиндској публици представили обиљем дечјих игара, као и играма из Лесковца, Крајишта, Беле Паланке – додала је Магдалена Попов.

Како поручују из „Гусала” за сву децу која желе да играју, певају или свирају у овом друштву има места.

Директор АДЗНМ „Гусле” Зоран Петровић каже да данашње „Гусле” карактерише богата програмска активност, пуно концерата, наступа, гостовања, музичких радионица, озбиљан научни пројекат који траје већ 15 година.

devojcice

Постали смо озбиљна музичка институција. И ове године „Гусле” ће бити домаћин Међународном фестивалу народних оркестара ФЕНОК-у и етно-кампу који се одржавају 15 пут. Да није подршке Града питање је да ли би ове године био одржан јубиларни фестивал. Са веома скромним средствима потрудићемо се да наши суграђани уживају у квалитетном програму који ће се одржати последњег викенда јула – навео је Петровић и додао да ће у исто време бити одржан етно камп који ће окупити велики број најеминентнијих стручњака Балкана када је реч етнокореологији и етномузикологији.

Након боравка у Ивањици током јула, у првој половини августа чланови првог ансамбла боравиће на фестивалу фолклора у Словачкој. Од јесени почињу и концертне активности везане за обележавање јубилеја.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *