ПОЧЕО СИМПОЗИЈУМ У ТЕРАКОТИ ЈУБИЛАРНИ, 35. ПУТ.

  • СЛАВНА БАНАТСКА ГЛИНА
  • Шесторо уметника из Европе и Азије, ствараће на јединственом симпозијуму вајара у Кикинди

galerija

Интернационални симпозијум у теракоти „Тера” који се ове године одржава јубиларни, 35. пут, свечано је отворен у уторак отварањем годишње изложбе скулптура које се учесници стварали на прошлогодишњем сазиву, а које су, традиционално, изложене на Градском тргу и у Галерији „Тера” .

Свечано отварање које је окупило велики број суграђана почело је променадним концертом дувачког оркестра ДВД Кикинда испрeд Галерије „Тера” након чега је уследио наступ мешовитог хора „Корнелије Станковић”.

terra 3

Отварању су присуствовали и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама проф. др Мирослав Штаткић и градоначелник Кикинде Павле Марков, прошлогодишњи и овогодишњи учесници.

Покрајински секретар за културу Мирослав Штаткић отворио је изложбу истакавши да је Симпозиујм „Тера” од немерљивог значаја не само за Кикинду, већ и за целу земљу.

statkic

Тера” је јединствени бренд Војводине. Квалитет изложених радова је висок, јер овде су гостовали многи светски и домаћи вајари, који су оставили велики траг својим значајним делима. Сваке године, Кикинда сакупља светске уметнике који долазе да раде у овом граду, да га овенчају славом печене земље. То је уметност изнад уметности – рекао је Штаткић и навео да ће Покрајински секретаријат финансијски увек помагати „Теру” колико буде био у могућности.

 

Градоначелник Кикинде Павле Марков приликом отварања Симпозијума и изложбе прошлогодишњих радова истакао је да је након 35. година постојања, Симпозијум „Тера” достигао светске размере,те да је велика обавеза локалне самоуправе да подржи овакав догађај.

markov

Неспорно је колико је „Тера” значајна за Кикинду. Ово је један посебан културни догађај којим ретко који град може да се похвали и свакако да је то једна обавеза више да подржавамо овај симпозијум, како бисмо дошли до зацртаног циља а то је стварање Музеја „Тера” – навео је Марков.

Присутнима се обратио и ликовни критичар Сава Степанов који је, такђе, истакао веики значај симпозијума не само за град, већ и регион. Након отварања изложбе, окупљени су уживали у концерту саства „ДрвоТруо” и „Лала џез”.

До сада је на Интернационалном симпозијуму „Тера” учествовало преко 200 вајара из 36 земаља са 5 континената. Дела настала на Симпозијуму излагана су на бројним међународним изложбама међу којима је и венецијанско Бијенале 1999. године.

Одржавање Симпозијума финансијски је подржало Министарство културе које је за ову намену издвојило пола милиона динара.


ШЕСТОРО УЧЕСНИКА

Ове године на „Тери” ће стварати шесторо вајарa: Игор Антић из Француске, Варол Топач из Турске, Јуко Хихара из Јапана, Гражина Шимала Волињска из Пољске, као и Марко Црнобрња и Драган Рејшић из Србије. Игор Антић, син је песника Мирослава Антића. Они ће у јединственом амбијенту атељеа „Тера” стварати током целог јула.

tera 2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *