ПОЧЕЛА РЕСТАУРАЦИЈА СПОМЕНИКА ЖРТВАМА ФАШИЗМА У ЦЕНТРУ ГРАДА

  • БИЋЕ СПОМЕНИК КАО НЕКАД
  • Рестауратори ће бронзани рељеф покушати да израде на основу старих фотографија

 

Дуго најављивана и дуго очекивана рестаурација споменика жртвама фашизма у центру града, започела је ове недеље. Реконструкција споменика изграђеног на иницијативу тадашње локалне самоуправе и Савеза бораца 1961. године, биће фазна, а за прву фазу радова, који ће коштати пет милиона динара, средства је обезбедило Министарство рада, запошљавања и социјална и борачка питања.

radojcic
Владимир Радојчић

 

Чланови Удружења Српских ратних ветерана, као и многи грађани били су незадовољни изгледом и стањем овог споменика, тако да смо пре годину дана покренули иницијативу за његову рестаурацију– рекао је Владимир Радојчић из овог Удружења.

 

Дијана Џомба из суботичког Завода за заштиту споменика истакла је да ће ова установа надгледати радове.

dzomba
Дијана Џомба

Прва фаза подразумеваће поплочавање платоа димензија 12 пута 12, старе мермерне плоче ће се уклонити и биће постављене нове– каже Дијана Џомба.

Како су стари рељефи, који су некада красили споменик- покрадени, а да се иста судбина не би десила и новим бронзаним рељефима, планира се уградња аларма. Џомба каже да ће рестауратори покушати да ураде што вернију реконструкцију бронзаних рељефа јер је оригинална документација изгорела, а копије не постоје. Сав посао одрадиће се уз помоћ старих фотографија.

Централна фигура очишћена је од графита и премазана антиграфитним премазом. Градска управа помоћи ће у постављању клупа и свих осталих детаља који треба да постоје око споменика.

Грађевинске радове на споменику изводи фирма „Ваша кућа“ из Димитровграда, а рок за завршетак је 14. август.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *