ВЕЛИКИ УСПЕХ УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ НА ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

  • ВЕЉКО ДРУГИ У ДРЖАВИ
  • Млади кикиндски математичари Вељко Рвовић, Горан Татомиров и Милош Иветић, осветлали образ града и Гимназије на републичком такмичењу у Београду

 

Ученици Гимназије „Душан Васиљев” остварили су велики успех на Државном такмичењу из математике које је одржано на Машинском факултету у Београду. Кикиндску гимназију представљала су тројица ученика, матуранти Вељко Рвовић, и Горан Татомиров и првак Милош Иветић, а њихови ментори били су професори математике Живко Јовановски и Драган Иветић. Вељко Рвовић освојио је другу награду, а за такмичење, истиче, спремао се интензивно.

Вељко Рвовић

Јесам морао да се одрекнем неких ствари, али ја на то не гледам као на одрицање, пре бих назвао то боље искоришћавање слободног времена. Раније сам слободно време користио на споредне активности. Наравно, значи ми што сам ослобођен пријемног испита из математике, шта год одлучио да упишем – рекао је Вељко.

Милош Иветић добио је похвалницу од стране Друштва математичара Србије. Иако је и у основној школи учествовао на такмичењима из математике, ове године је први пут успео да се пласира на државно.

Задовољан сам својим успехом, али мислим да то може боље и у наредним годинама уз помоћ професора мислим да могу доћи до бољих резултата. Очекивао сам да ћу се пласирати на државно, иако сам претходних година стизао само до окружног нивоа. Ове године сам државно урадио много боље него окружно и зато сам веома задовољан резултатом – поручио је Милош.

Горан Татомиров није успео да освоји ниједно од прва три места, али истиче да је велики успех пласман на државно такмичење.

Први пут сам се пласирао на државни ниво и изузетно ми је драго због тога јер ми је математика најдражи предмет – рекао је Горан.

Професор Живко Јовановски истакао је да је Државно такмичење из математике најозбиљније такмичење и једино које омогућује да се након осовoјеног једног од прва три места упише факултет без полагања пријемног испита. Он је навео и да је веома тешко остварити пласман на ово такмичење.

Ми као професори можемо ђаке да подржимо и да им омогућимо да добију високо математичко знање и да им укажемо на снагу, лепоту и значај математике. Најсложеније је припремити се пошто треба талента, труда и висока математичка култура. Наши ученици су изузетни и врло је лепо радити са њима. Радујем се њиховом успеху, и драго ми је да је велики труд и таленат дошао до изражаја, као и љубав према математици – рекао је професор Јовановски и подвукао да је неопходно четири године предано радити, док је професор Драган Иветић навео да је Вељков и Милошев резултат најбољи у Војводини. Такмичење је окупило 350 ученика из целе Србије.