У ПОНЕДЕЉАК, 3. СЕПТЕМБРА, ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

  • УЏБЕНИЦИ НАЈСКУПЉА СТАВКА
  • Прваци и ученици петог разреда, због мењања програма морају да имају нове уџбенике, који, за први разред коштају око шест хиљада динара, а за пети око 10.000 динара. Цене комплета уџбеника нижих разреда крећу се од шест до осам хиљада динара, док цене комплета виших разреда основне школе достижу цену и до 14.000 динара

 

У јеку припрема за предстојећу школску годину, прибор, наставна средства и уџбеници на радним столовима ђака се гомилају, док се новчаници родитеља смањују. Од свих потребних ствари за једног ученика основне школе, највећи удео буџета одлази на набавку уџбеника. У складу са могућностима, али и захтевима програма за одређене разреде, поједини родитељи купују нове уџбенике, док се многи, узимајући у обзир дупло јефтинију цену, ипак одлучују за половне.

Млађи члан породице Крстић ове године започиње своје основношколско образовање и породично су ишли у куповину уџбеника, школског прибора и опреме. Како је рекао тата Бобан Крстић, купили су све ново.

Књиге су око шест хиљада динара. За сада успевамо да се снађемо када је кућни буџет у питању. Није страшно сада, али за остале разреде ћемо видети. Што се половних књига тиче, не знам да ли тамо има све што је њима потребно, ипак је ново ново – закључује Крстић.

Према речима професора разредне наставе у Основој школи „Свети Сава“ Мирјане Бошков Лимбахтер, уџбенике које користе у школама прописује ресорно министарство, а дозвољена је употреба половних уџбеника.

Међутим, то је у данашње време јако тешко, јер је много издавача и зависи од захтева школе. Уџбеници су рађени типа радних свесака, који се попуњавају и онда немате никакве користи. Тек понеки уџбеник, као што је математика, српски језик, природа и друштво, евентуално музичка култура, а све остало су родитељи принуђени да купују – објаснила је професорка Бошков Лимбахтер.

У прилог томе, говори и податак да продаја у књижари „Службени гласник“ последњих десет година не варира, рекао је Јован Богосављев.

Купују се половни уџбеници, али има уџбеника који не могу да се користе половини, попут радних и наставних листова, то се купује ново. Код нас у књижари има комплетан асортиман књига који су по плану и програму на територији Кикинде – рекао је Богосављев.

Прваци и ученици петог разреда, због мењања програма морају да имају нове уџбенике, који, за први разред коштају око шест хиљада динара, а за пети око 10.000 динара. Цене комплета уџбеника нижих разреда крећу се од шест до осам хиљада динара, док цене комплета виших разреда основне школе достижу цену и до 14.000 динара. Купујући половне књиге, те цифре могуће је и преполовити.

Суграђанка Б.Н. није упућена у цене комплета нових уџбеника, јер, како је рекла, ново купује само што је неопходно.

Ми доста ствари наслеђујемо. Старија ћерка је ишла у исту основну школу, па део књига можемо да наследимо, део књига купимо половне, а оно што фали купимо ново. Ми тако функционишемо и значајно је за кућни буџет, јер су половне књиге упола јефтиније – рекла је она.

У СТР „Фамилија“ могуће је набавити половне уџбенике, с тим да су све књиге за ниже разреде бесплатне, док је цена једног уџбеника виших разреда 180 динара. Према речима Данке Јованов из те радње, књиге су се куповале током целог лета.

У многим школама родитељи су добили списак потребних књига још марта, па су они мени то дали и полако смо прикупљали. Многи од њих наследе или добију, па не купују баш све. У књижари купе радне свеске, код нас књиге, било је разних комбинација. Могле су се наћи све потребне књиге, наравно у зависности од школе, јер не раде све по истом програму – објаснила је она.

За оне које су одлучили да купе половне уџбенике, највише пара било је потребно издвојити за књиге за седми разред, односно три хиљаде динара.