У ГИМНАЗИЈИ И ОВЕ ГОДИНЕ СПРОВОДЕ ПРОГРАМ РАЗМЕНЕ УЧЕНИКА

  • ТАЈЛАНЂАНКА УЧИ И УЖИВА У КИКИНДИ
  • Ринрада Пунсири каже да су Кикинђани дружељубиви и љубазни. Највећи проблем у учењу српског језика причињавају јој гласови ч, џ, ћ и ш, каже млада Тајланђанка

 

Неколико година уназад кикиндска Гимназија „Душан Васиљев” спроводи програм размене ученика кроз који је ова средња школа досада угостила ученике из Норвешке, Русије и других земаља.

Ове године је прилику да се школује у нашем граду добила шеснаестогодиња Ринрада Пунсири из Тајланда. Она је открила да је одлучила да годину дана проведе у Србији, јер је о нашој земљи чула лепе ствари, те је пожелела да је посети.

Прелепо је, овде су људи љубазни и желе да помогну. У Тајланду млади углавном шетају сами улицама, са слушалицама у ушима. Откада сам овде, нисам ниједном ишла сама кући и то ми се јако допада – каже Ринрада и додаје да су млади у Тајланду за разлику од младих у Србији прилично стидљиви и тешко налазе пријатеље.

Овде су сви врло дружељубиви – оцењује Ринрада.

Млада Тајланђанка је у Кикинди већ два месеца, и како је навела време које је провела у нашем граду послужило јој је да унапреди своје знање енглеског језика, а почела је и да учи српски. Признаје, потешкоће јој причињавају гласови ч, џ, ћ и ш.

Морам много да вежбам, пријатељи ми помажу да савладам ваш језик који је доста тежак. Овде сви јако брзо и много причају што ми помало отежава да напредујем – кроз смех прича Ринрада и додаје да јој у учењу поред пријатеља много помажу професори у школи, а сналази се и на интернету. Признаје, до сада је научила да се представи на српском језику, а нада се да ће ускоро савладати наш језик у потпуности.

Како је тајландска храна слови за најукуснију храну света, питали смо Ринраду шта мисли о српској кухињи.

Српска кухиња се много разликује од тајландске. Наша храна је слатка, док је ваша првенствено слана. Пробала сам сарму и веома ми се допала. Осим тога, обожавам сладолед у ком уживам свакога дана – прича Ринрада.

Млада Тајланђанка оценила је да је образовни систем у Тајланду тежи него у Србији, али и додала да воли да учи, а као омиљени издвојила је – математику.

Ринрада је одсела у породици Микалачки, за коју млада Тајланђанка каже да је врло љубазну, и додаје да јој годи пуно пажње коју добија у њиховом дому. Иако ужива у слободи далеко од својих родитеља, Ринрада признаје – недостаје јој и родна земља и породица.