РАД МЛАДОГ ДОКТОРА ПРОГЛАШЕН ЗА НАЈБОЉИ У ОПШТОЈ ХИРУРГИЈИ

  • ДАВИДОВИЋУ ПРВО МЕСТО У БАРСЕЛОНИ
  • На Међународном конгресу у Барселони, рад др Владимира Давидовића, запосленом у кикиндској Општој болници, о примени вакуум компресивне терапије, награђен је највишим признањем

 

Доктор Владимир Давидовић из Александровца, запослен је у кикиндској болници од 2013. године. Тренутно се налази на трећој години специјализације из опште хирургије, а током протекле три године проучавао је примену вак апарата који служе за лечење рана применом негативног притиска, односно вакуума.

Наша болница једна је од ретких у Србији која има вак апарат већ три године. Током тог периода уз помоћ овог апарата лечена су 32 пацијента. Лечене су ране различите етиологије попут оних које настају од обољења вена и артерија, дијабетеса, чији су узроци неуропатски, ране које настају услед механичког притиска – каже др Давидовић.

Међународни конгрес у Барселони одржан је у априлу, а главни спонзор била је америчка компанија која, између осталог, производи и вак апарате, тако да је Болници стигао позив да пошаље свог представника. Из Србије је учествовало 18 лекара хирурга и специјализаната хирургије, а кикиндску Општу болницу представљао је др Владимир Давидовић.

Тема мог рада била је примена вакуум асистиране компресивне терапије у лечењу рана, а независна комисија одабрала га је и за усмену презентацију на Међународном конгресу у Барселони. Награде су додељене у три категорије: општа хирургија, колоректална и пластична, мој рад освојио је награду у категорији опште хирургије. За мене је то било велико изненађење јер награду нисам очекивао с обзиром на то да су радове у највећој мери представљали лекари који су запослени у универзитетским и клиничко-болничким центрима, стога је још већа част што је мој рад проглашен за најбољи – напомиње наш саговорник.

Припрема рада трајала је три године, а Давидовићево прво место донело је и новчану награду од четири хиљаде евра, која је припала установи. Средства од награде су наменска и биће утрошена на стручно усавршавање лекара и подршку научно-истраживачком раду.

Искрено се надам да ће део новца бити утрошен за моју даљу едукацију, курсеве. План ми је да похађам курсеве лапароскоспке хирургије, а жеља ми је и да завршим курс колор доплер снимања крвних судова – открива млади хирург.

Осим др Давидовића награду за колоректалну хирургију освојио је хирург из Холандије, а за пластичну лекар из Турске.

Доктор Владимир Давидовић, специјализацију, коју ради у Новом Саду требало би да заврши крајем 2018, почетком 2019. године и након тога наставиће да ради у кикиндској болници. Кикинду је избрао јер му је супруга из Руског Села и такође је на специјализацији за гинеколога. Доктор Владимир каже да су га Кикинђани одлично прихватили и да се од првог дана, од кад је овде, осећа као у свом родном месту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *