НАСТАВНИЦИ И УЧЕНИЦИ ОШ „СВЕТИ САВА“ ОВЕНЧАНИ ЗЛАТНОМ ПЛАКЕТОМ НА САЈМУ ПРОНАЛАЗАЧА

  • „САВОМОБИЛ“ НАЈБОЉИ НА „ТЕСЛА ФЕСТУ“

 

На 31. „Тесла Фесту“ у Новом Саду ученици ОШ „Свети Сава“ проглашени су за најуспешнију екипу. На фестивалу проналазача, истраживача, школа, факултета и предузетника, ученици осмог разреда представили су „савомобил“ и освојили златну плакету. Ментори младим проналазачима били су Силвана Рељин, наставница техничког и информатичког образовања и Ерне Сатлер, наставник физике који су донели прву награду у категорији ментора.

На Међународном фестивалу било је више стотина радова младих истраживача, талената и патената из Србије, Кине, Молдавије, Русије, Македоније, Египта, Републике Српске и Хрватске. Наша школа освојила је златну плакету као најуспешнија школа – изјавила је Силвана Рељин.

Ерне Сатлер је осмислио „савомобил“, односно трицикл.

„Савомобил”

Трицикл је бољи јер је стабилнији од бицикла на два точка. Наш трицикл стабилан је и на води на леду. Када бисмо га скроз затворили био би одлична замена аутомобилу. Вози се у лежећем положају јер је упола мањи отпор ваздуха и са истом снагом је бржи – објашњава Сатлер.

 

„Савомобил“ је конструисан од старих делова за бицикле. Сви ученици који похађају одељење VIII5 учествовали су у његовом склапању. Скоро годину дана требало је да се састави, али исплатило се јер је школа добила ово вредно признање.