МЕСТА, УГЛАВНОМ, ПОПУЊЕНА

  • ЗАВРШЕН И ДРУГИ КРУГ УПИСА У КИКИНДСКИМ СРЕДЊИМ ШКОЛАМА
  • Пун капацитет испуњен у Техничкој школи, у ЕТШ остало свега два места, у ССШ Милош Црњанскичетири, а у Гимназији расположиво још 31 место за нове ученике

 

У средњим школама у Србији завршен је први и други круг уписа. У Гимназији „Душан Васиљев“ било је места за 120 ђака по 60 у природном и друштвено-језичком смеру. У овој школи остало је још места. Уписано је 55 ученика у друштвени и 34 у природни смер. Преостало је 5 места на друштвеном и 26 на природном смеру. Очекује се да ће и овај број бити попуњен у семптембру. Интересовање будућих средњошколаца за природно-математички смер опада већ годинама уназад.

Деца сматрају да је природно-математички смер тежи у односу на друштвено-језички, што не мора да буде тако. Велики број добрих ученика који би можда и уписали Гимназију ове године имали су на располагању смер фармацеутски техничар, ИТ смер и економски техничар, тако да су се, претпостављам одлучили за ове смерове, који су за њих атрактивнији од гимназије – напоменула је директорица Гимназије Мирјана Дражић.

У Економско-трговинској школи попуњено је 118 од расположивих 120 места.

Попунили смо све смерове. Имамо 30 ученика на смеру економски техничар по новом плану и програму и исто толико ђака на смеру комерцијалиста. На трогодишњем смеру трговац имамо једно празно место, као и на смеру конобар, док смо уписали пуну квоту конобара – додао је Томислав Бартолић, директор Економско-трговинске школе

Школе се припремају за наставу у септембру иако још увек нико не зна како ће се она одвијати. Постоје договори међу професорима да се што боље припреме за евентуалну онлајн наставу у којој су се запослени доста добро снашли током трајања ванредног стања. Крајем августа одржаће се семинар о формативном оцењивању који је у складу са функционасањем наставе на даљину.

Постоји идеја да се настава одвија недељно са препорученим бројем ученика како би се испуниле све безбедносне мере и свакако сматрам да је и то боље него да је нема уопште. Важно је да ђаци који су први разред долазе у школу, упознају се са професорима и предметима, нарочито у стручним школама – процењује Бартолић.

Техничка школа уписала је 100 одсто ђака првака у првом уписном кругу. У осам одељења биће 210 ученика и то у три подручја рада: електротехника, машинство и саобраћај.

Сви ученици које смо уписали ове године имају бољи успех у односу на прошлу годину. Најбоље резултате на пријемном испиту имају ученици који су уписали ИТ смер који је и најатрактивнији. Ту су све одлични ученици, а у одељењу има и 15 ђака носилаца Вукове дипломе. Велико интерсовање било је и за возача моторних возила, што је трогодишњи смер, али веома интересантан за средњошколце. Веома добро је прошло и дуално обарзовање за које су ученици могли да се изјасне у предуписном кругу. На тај начин резервисали су места – истакла је Миланка Халиловић, директорица Техничке школе.

У дуалном образовању су два смера: оператер машинске обраде и бравар -заваривач где је уписано 30 ученика. Они ће праксу радити у неколико фирми у Кикинди и у Новом Кнежевцу. У ССШ „Милош Црњански“ уписано је 116 ђака.

Задовољни смо како је протекао упис у нашој школи. Остало нам је свега четири места на трогодишњем смеру: оператер у прехрамбеној индустрији и пекар. Сви остали смерови: фарамцеутски техничар, архитектонски и техничар за заштиту животне средине су попуњени – рекао је Милорад Карановић, директор ССШ „Милош Црњански“.

Три места остала су код оператера у прехрамбеној индустрији, а једно за пекара. Техничку школу уписало је и 45 ученика из других средина, а ССШ „Милош Црњански“ 16.

 

И ОД СЕПТЕМБРА НА ДАЉИНУ?

Министар просвете Србије Младен Шарчевић недавно је рекао да се разрађује десетак модела и подмодела за наставу од септембра, наводећи да учење на даљину није довољно. Прецизирао је да ако буде могуће, настава ће бити организована да ученици долазе у мањим групама са чим се слажу и наши саговорници.