КИКИНДСКИ СРЕДЊОШКОЛАЦ РОДРИГО КРИСТИНО БРЕМ

  • БРАЗИЛАЦ – ГИМНАЗИЈАЛАЦ
  • Неко време ми је требало да се навикнем на то да супа није комплетан ручак него његов део – каже Родриго

 

У оквиру програма „Интеркултура” протеклих неколико година Гимназију „Душан Васиљев” похађао је велики број ђака из других земаља, у оквиру размене. Тренутно је у другом разреду природно-математичког смера Родриго Кристино Брем. У Кикинду је дошао из града Кампо Гранде, главног града Мато Гросо до Сул, једне од 26 бразилских држава. Како нам открива, жеља му је била да дође у Европу, тачније у Немачку, али је након упознавања са позитивним утисцима Бразилаца о нашој земљи, које је пронашао на интернету, његов избор пао на Србију.

У мом родном граду има милион становника и град је велик и простран. С друге стране, Кикинда је мала и баш зато је неодољив град. Свугде идем пешке и стижем врло брзо, што до сада нисам радио. У овом граду свако сваког зна. Сви се јављају једни другима, помажу се… То је најбољи део живота овде, јер иако сам странац сви разговарају и друже се са мном као да сам овде одувек – каже Родриго.

Менталитет људи је другачији и Кикинђане је описао као гостољубиве. Родриго каже да млади и у Бразилу и у Србији на сличан начин проводе слободно време, друже се, излазе, али тврди да овде имају више слободе.

У Бразилу средња школа траје три године, а овде четири. Мислим да је средњошколско образовање теже у Србији јер у Бразилу учите три године да бисте полагали тест за колеџ. Овде се учи више и оцењује – каже Родриго.

Домаћа храна и пића су оставила посебан утисак на младог Бразилца. Налази се у породици Дијане Мисић.

rodrigo
Родриго Кристино Брем

Када год изађем морам да купим пљескавицу. Изузетног је укуса, а при том је јефтина, тако да ми је постала омиљена храна. Од јела која сам до сада јео веома ми се свидела сарма и мусака. Неко време ми је требало да се навикнем на то да супа није комплетан ручак него његов део – са смехом прича наш саговорник.

Најтежи део у српској граматици су падежи, каже овај седамнаестогодишњак чији је циљ да до децембра, када се враћа у родни град, научи што боље наш језик. Након повратка у Бразил Родриго ће се припремати за упис на колеџ, а планира да студира језике. Занимљиво за једног Бразилца је да није заљубљеник у фудбал, него вози скејтборд и слободно време проводи у скејт парку.


СВИ ПУТЕВИ ВОДЕ НА ТРГ

Млади Бразилац каже да му се у Кикинди највише свиђају старе зграде у центру, с обзиром на то да је град из којег долази релативно нов са модерном архитектуром. Свиђа му се и распоред улица, као и чињеница да не можеш да се изгубиш јер увек стижеш до Градског трга.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *